Hoppa till huvudinnehåll

Ny bromsmedicin mot alzheimer?

Symbolisk demonstration mot Alzheimers i Aten, Grekland, på internationella Alzheimersdagen 2012.
Symbolisk demonstration i Aten på internationella Alzheimersdagen 2012. Symbolisk demonstration mot Alzheimers i Aten, Grekland, på internationella Alzheimersdagen 2012. Bild: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU alzheimer,demonstration

Forskarna kan ha hittat nytt ljus i tunneln i jakten på botemedel mot Alzheimers sjukdom. Ny medicin har visat sig kunna fördröja utvecklingen av minnessjukdomen hos patienter som lider av en lindrig form av alzheimer.

Det så kallade medlet solanezumab kan sakta ner utvecklingen av Alzheimers sjukdom med runt 34 procent, enligt forskarna. Resultaten presenterades på onsdagen under en konferens i Washington, USA.

Mer ingående testresultat kommer att presenteras nästa år och borde då ge definitiva bevis, skriver BBC.

I stället för att bara behandla symptomen av alzheimer, angriper medicinen själva sjukdomsförloppet.

Det är i dag omöjligt att förhindra att hjärncellerna dör hos en alzheimerpatient men solanezumab kan möjligtvis hålla dem vid liv. Solanezumab attackerar proteiner, så kallade beta-amyloider, som hopas till plack i hjärnan hos alzheimersjuka. Det skadliga proteinet tros vara en orsak till att nervcellerna förtvinar.

De mediciner som nu finns på marknaden behandlar bara symptomen genom att hjälpa döende hjärnceller att fungera.

Första genombrottet på flera år

2012 gav solanezumab negativa resultat i medicinska tester, men vid en närmare granskning uppvisade 1 300 testpersoner med en lindrigare form av alzheimer bättre resultat än de som fick placebo.

Resultaten kan ses som ett genombrott inom forskningen då 120 olika tester av möjliga mediciner mot Alzheimers sjukdom har misslyckats sedan 1998.

Richard Morris, professor i neurovetenskap vid Edinburghs universitet, säger till The Independent att han är försiktigt optimistisk med tanke på att testerna inte har utförts på möss, utan på riktiga människor.

Alzheimer är den vanligaste demenssjukdomen i världen och enligt Världshälsoorganisationen WHO lider 36 miljoner människor av alzheimer. Om forskarna inte hittar något botemedel kommer antalet alzheimersjuka vara 115 miljoner 2050, uppskattar WHO.

I Finland lever mer än 70 000 människor med alzheimer.