Hoppa till huvudinnehåll

På Åland älskar man litteratur

I Mariehamn köper folk böcker i de två bokhandlarna.
Pernilla Söderlund är vd för en av bokhandlarna i Mariehamn. I Mariehamn köper folk böcker i de två bokhandlarna. Bild: Christine Bonn pernilla söderlund

Medan bokhandlare i både Finland och Sverige kämpar för sin överlevnad går det bra för branschen på Åland.

Mariehamn kan ståta med två bokhandlar som både konkurrerar och samarbetar. Och det är inte billiga priser som gör att det går. Pernilla Söderlund som är vd för Mariehamns bokhandel guidar runt i bokhandeln som hon har drivit i tjugo år. Det är trångt mellan hyllorna och välfyllt i dem och det är så hon vill ha det. Det ska vara lite gammaldags stämning och lukt av en rejäl bokhandel. Böckerna är på svenska med undantag av ett litet utbud på finska och engelska.

Försäljningen går upp

Här säljs också kontorsmaterial och en del andra kringprodukter men böckerna står ändå för största delen av omsättningen, omkring sjuttio procent. Och varje år har det gått lite uppåt i försäljningen trots konkurrensen från nätbokhandeln och i viss mån läsplattorna.

Pernilla Söderlund är vd för Mariehamns bokhandel
I Mariehamn köper folk böcker i de två bokhandlarna. Pernilla Söderlund är vd för Mariehamns bokhandel Bild: Christine Bonn pernilla söderlund

– Visst känner vi också av det, säger hon. Men det är svårt att slå en pappersbok, den är lätt och skön att hantera och det är inte hela världen om du glömmer den efter dig. Och om du är i Mariehamn och behöver något att läsa så får du det omedelbart i bokhandeln.

Affärsstrategin är att ha ett brett utbud i olika kategorier men inte många exemplar av varje bok. Böckerna blir heller inte gamla här, i februari varje år reas alla över ett år gamla böcker bort. Pernilla Söderlund beklagar att böcker har blivit en sådan färskvara men det är så det fungerar. Äldre böcker fås på beställning eller så får man hänvisa till exempel till närbelägna Emmaus som säljer begagnade böcker.

Ålänningarna läser böcker

Mariehamns bokhandel hör inte till någon kedja och vill inte göra det. Böckerna köps in utan returrätt vilket ger en bättre kontroll, menar Pernilla. Men på frågan om hur många böcker det finns i lager har hon inget svar utan att kontrollera saken. Väldigt många, får räcka som svar.

Under högsäsongen i juli är det turisterna som står för en stor del av försäljningen, i synnerhet av pocketböcker. Mariehamns bokhandel ligger på gågatan mitt i stan så turiststråket passerar där. Men det är ändå ålänningarna som upprätthåller verksamheten.

– Vi verkar tycka om litteratur här säger Pernilla Söderlund. Ålänningarna är ett skrivande folk och vi läser de egna författarna.

Bästsäljande åländska författare

I år har det redan kommit ut sex böcker av åländska författare och hon gläds åt att det finns en sån genrebredd. Från romaner till kokböcker och hembygdsböcker. Och det är den åländska litteraturen som hör till bästsäljarna tillsammans med barnböckerna. Men också finlandssvenska författare säljer bra och det frågas efter dem. Pernilla nämner den nyligen utkomna boken om diskoteket Gnägget i Ekenäs som exempel.

Med Lisco, den andra bokhandeln i stan har Mariehamns bokhandel både ett gott samarbete och ett konkurrensförhållande. Till exempel under Archipelacon, den stora fantasy- och science-fictionkonferensen i Mariehamn nyligen samarbetade de kring bokförsäljningen.

Nästa år fyller Mariehamns bokhandel 130 år och det är ett jubileum som ska firas. Överlag är det viktigt att ordna nånting extra då och då, tror Pernilla Söderlund. Så när författaren Leo Löthmans nya bok kommer ut i höst är det Mariehamns bokhandel som ordnar utgivningsfesten.

Barn och unga läser

Det finns en annan viktig sak som hon vill lyfta fram och det är skolbibliotekariernas roll. På Åland finns sexton kommuner som upprätthåller skolor och att barnen uppmuntras och stimuleras med litteratur och författarbesök från början är en viktig orsak till att det läses och skrivs så mycket på Åland, tror Pernilla Söderlund.

– Den dag skolorna slutar med det och istället sätter en läsplatta i händerna på barnen är det dags att gå i pension, säger hon. För om det kommer generationer som inte vant sig vid böcker kommer nog bokförsäljningen på sikt att dö ut.

Redaktör: Jan Jacobson.

I Mariehamn ryms det två bokhandlar. Den andra heter Lisco.
I Mariehamn finns det två bokhandlar, den andra heter Lisco. I Mariehamn ryms det två bokhandlar. Den andra heter Lisco. Bild: Christine Bonn mariehamns bokhandel

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje