Hoppa till huvudinnehåll

Rysk tidning kan mista licensen efter svordom

Novaja Gazeta den 25 juli 2014.
Ett exemplar av Novaja Gazeta. Novaja Gazeta den 25 juli 2014. Bild: EPA / YURI KOCHETKOV novaja gazeta

Den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta hotas av stängning på grund av en svordom. I våras godkände president Vladimir Putin en lag som förbjuder svordomar och grovt språkbruk i medier, böcker och filmer.

Tidningen Novaja Gazeta publicerade en artikel där man citerade en text ur en roman och svordomen fanns i den citerade texten. En del av bokstäverna i svordomen var utbytta till stjärnor, men enligt myndigheterna kunde svordomen ändå utläsas.

Enligt rysk lag har myndigheterna rätt att förbjuda en tidning om den har varnats två gånger under ett års tid. Tidningen i fråga fick en varning också i oktober förra året.

- Även om vi har rätt att dra in Novaja Gazetas publiceringstillstånd, använder vi alltid vår makt förnuftigt, sade en talesperson från den ryska tillsynsmyndigheten Roskomnadzor.

Novaja Gazeta chefredaktör Dmitrij Muratov säger att tidningen kommer ta fallet till domstol eftersom litteraturen bör ges ett visst handlingsutrymme.

Novaja Gazeta har tidigare fått uppmärksamhet i världen bland annat då tidningens korrespondent Anna Politkovskaja mördades 2006. Tidningen har också funnits med i förhandsspekulationerna för Nobels fredspris på grund av sin oberoende journalistik.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes