Hoppa till huvudinnehåll

Sverige stänger reaktorer: "Folk vill inte se ny kärnkraft"

Ringhals känrkraftverk
Vattenfall planerar att stänga två av fyra reaktorer i Ringhals känrkraftverk i förtid på grund av olönsamhet. Reaktorerna, som enligt ursprungsplanen skulle ha hållits igång till 2025 tas ur drift mellan 2018 och 2020. Ringhals känrkraftverk Bild: EPA/BJORN LARSSON ROSVALL ringhals kärnkraftverk

Medan nya kärnkraftverk planeras i Finland meddelar svenska energibolag att de stänger 4 av landets 10 reaktorer i förtid. Svenska energibolag varnar för att synen på kärnkraft också kan förändras i Finland.

Tidigare i våras meddelade energibolaget Vattenfall att två av deras reaktorer i Ringhals kärnkraftverk stängs innan år 2020 på grund av låga elpriser och ökande produktionskostnader. Reaktorerna, som är byggda i början av 1970-talet, skulle enligt planerna ha hållits igång fram till 2025.

Kärnkraftverket i Oskarshamn.
Kärnkraftverket i Oskarshamn. Kärnkraftverket i Oskarshamn. Bild: OKG oskarshamn

I slutet av juni föreslog också Eon att boalgets andra reaktor i Oskarshamns kärnkraftverk stängs i förtid. Beslutet om att stänga ner reaktor 1 i Oskarshamn i förtid fattades redan

Orsaken var den samma, att kärnkraften inte längre är lönsam i Sverige. Det är främst landets låga elpris och den så kallade effektskatten som sätter käppar i hjulen för kärnkraften. Då effektskatten dessutom höjs i augusti blir förutsättningarna för kärnkraften ännu sämre.

– Alla skattehöjningar kommer att verka negativt på de återstående reaktorernas framtid. Läget är väldigt bekymmersamt, säger Ingemar Engkvist, verkställande direktör vid Eon Kärnkraft.

Enligt Engkvist går det att leva med effektskatten, men då skatten höjs samtidigt som elpriset är exceptionellt lågt blir situationen ohållbar.

Ingemar Engkvist, vd Eon Kärnkraft AB
Ingemar Engkvist, verkställande direktör vid Eon Kärnkraft. Ingemar Engkvist, vd Eon Kärnkraft AB Bild: Eon engkvist
Tyvärr har vi nu nästan nått till vägens ände. Vi orkar inte längre.― Ingemar Engkvist, vd Eon Kärnkraft.

Inga nyinvesteringar finns i dagens läge på kartan uppger energibolaget Vattenfall.

– Med de priser vi ser i dag och kanske de kommande 5–10 åren ser jag ingen orsak att bygga kärnkraft i Sverige i alla fall, säger Torbjörn Wahlborg, Nordenchef på Vattenfall.

Kärnkraft i Sverige och Finland

Sverige har 10 kärnreaktorer i drift i Ringhals (4), Oskarshamns (3) och Forsmarks (4) kärnkraftverk. Två av Ringhals och en av Oskarshamns reaktorer planeras att stänga i förtid.

Finland har 4 kärnreaktorer i drift i Lovisa (2) och Olkiluoto (2). Sedan 2005 har en ny, tredje, reaktor byggts i Olkiluoto. Sedan juni väntar Fennovoima byggnadslov för sitt planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki.

Tuffare energipolitik i bakgrunden

En av orsakerna bakom det låga elpriset i Sverige är att landet gått in för stora satsningar på bland annat vatten- och vindkraft och har nu ett energiöverskott som pressar ner priset på el. De här satsningarna har liksom effektskatten sin grund i politiska beslut.

Kärnkraft har länge varit en het politisk fråga i Sverige. År 1980 ordnades en folkomröstning om avvecklingen av kärnkraft med resultatet att energiformen skulle avvecklas innan 2010. Det här skedde aldrig och kärnkraften fick tilläggstid. Men nu pekar nya omständigheter trots allt på en förtida avveckling.

– Vi gjorde vad vi kunde och har satsat otroligt mycket pengar på underhåll och modernisering av anläggningarna. Men tyvärr har vi nu nästan nått till vägens ände. Vi orkar inte längre, säger Engkvist.

Wahlborg varnar: Också situationen i Finland kan förändras

I Finland har energipolitiken varit skonsammare mot kärnkraften. Men enligt Vattenfalls Nordenchef Torbjörn Wahlborg kan det här snabbt förändras.

– Jag tror också att det är en väldigt stor politisk risk (att investera i kärnkraft). Vi ser vad som hände i Tyskland där man tog ett plötsligt beslut om att stänga ner all sin kärnkraft, säger Wahlborg.

Vattenfalls Nordenchef Torbjörn Wahlborg
Torbjörn Wahlborg, Nordenchef vid Vattenfall. Vattenfalls Nordenchef Torbjörn Wahlborg torbjörn wahlborg

Kärnkraftverk är en ekonomiskt långsiktig energiinvestering. Att bygga kärnkraftverk är dyrt men om reaktorerna hålls i drift i närmare 60 år är investeringen lönsam. Det här förutsätter ändå att elpriset inte sjunker för mycket.

Men det är inte bara elpriset som måste utvecklas enligt prognoserna. Också attityderna kring kärnkraft spelar stor roll.

– Det varierar ju från land till land men i många länder tror jag att folk egentligen inte vill se ny kärnkraft, så det är väldigt riskfyllt. Det kan vi som jobbar med kärnkraft tycka att är tråkigt, men det är ett faktum, säger Wahlborg.

Artikeln uppdaterad 23.7.2015 klockan 6:25: Information om Eons tidigare planer på att stänga reaktor 1 i Oskarshamn lades till. Tidigare gav artikeln intrycket av att 3 av 10 reaktorer i Sverige stängs i förtid, i själva verket är de 4.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes