Hoppa till huvudinnehåll

TPS sportchef: "Tallinder bestämmer sig de närmaste dagarna"

Henrik Tallinder, Buffalo Sabres, 2008.
Arkivbild: Henrik Tallinder, Buffalo Sabres, 2008. Henrik Tallinder, Buffalo Sabres, 2008. Bild: EPA / All Over Press tallinder

Under onsdagen meddelade ishockeylaget TPS att den 38-årige veteranen Tomi Kallio är klar för Åboklubben. En annan veteran som har kopplats till TPS inför den kommande säsongen är den svenske NHL-meriterade och 36-årige backen Henrik Tallinder. TPS sportchef Antero Niittymäki väntar nu som bäst på besked från Tallinder.

Henrik Tallinder spelade senaste säsongen i schweiziska Zürich Lions. Innan det har han bland annat hunnit med 678 NHL-matcher, ett VM-guld och OS-silver med Tre Kronor samt blivit finsk mästare med just TPS.

Utöver TPS har Tallinder även placerats i stockholmsklubben AIK, som också är Tallinders moderklubb. Men Niittymäki menar att en flytt till Finland och Åbo är minst lika nära som en flytt till Stockholm och Sverige.

- Det är 50/50 på att det blir TPS. Henrik har spelat för oss tidigare och dessutom är hans fru härifrån, så även Åbo är ju som en hemstad för honom, säger Niittymäki till Yle Åboland och fortsätter:

- Vi har förhandlat med Henrik och både han och vi är intresserade, så vi hoppas verkligen på att han till slut kommer att välja TPS. Han har lovat ge besked de närmaste dagarna, så man kan säga att han har bollen just nu.

"Kontaktade honom redan i våras"

Det är tydligt att TPS sportchef är väldigt mån om att få in Tallinder i truppen.

- Jag tog kontakt med honom redan i våras när han spelade i Schweiz. Sedan tog han kontakt med mig i juni och då tog vi en kaffe ihop. Och efter det har det rullat på framåt. Det skulle betyda jättemycket om vi får in honom i laget. Han är en NHL-meriterad back som har varit med länge och han skulle också vara ett bra föredöme för alla våra unga backar.

Har TPS råd att ta in en spelare som Tallinder?

- Det handlar inte om pengar, utan det handlar nog mer om familjeskäl, det vill säga om familjen ska flytta till Stockholm eller Åbo.

Tomi Kallio är nu klar och Tomáš Mojžíš fortsätter i TPS. Är truppen spikad nu?

- Får vi in Tallinder är jag som sportchef väldigt nöjd med vad vi har inför det som komma skall, säger Niittymäki.

Fakta Henrik Tallinder:

Position: back
Ålder: 36 år
Klubbar: AIK, Piteå, TPS Åbo, Buffalo, Linköping, Bern, New Jersey, Zürich.
Meriter: VM-guld 2013, OS-silver 2014, finsk mästare 2001. 678 NHL-matcher.