Hoppa till huvudinnehåll

Tuppar lyser upp vardagen på äldreboendet

Tupp på Taasiahemmet i Tessjö
Mikko är svart, medan Pekka är gul och Jaakko är brokig. Tupp på Taasiahemmet i Tessjö Bild: Yle/Fredrika Sundén tuppar

På gården utanför äldreboendet Taasiagården i Tessjö spatserar tupparna Mikko, Pekka och Jaakko. De flyttade in för ett par veckor sedan, och har redan blivit en stor favorit bland invånarna.

Närvårdare Henrika Laitinen berättar att Taasiagården fick ett förslag om att skaffa katter eller hönor för att stimulera de äldre.

– Först tänkte vi skaffa katter men eftersom huset snart ska renoveras skulle det ha varit lite farligare, säger hon.

Tanken är att vi ska göra boendet lite mer hemtrevligt för de äldre, och mindre anstaltsaktigt.

Lovisa stad satsar nämligen på att utveckla seniorservicen. Tanken är att göra miljön mer hemtrevlig och mindre anstaltsaktig för de äldre som bor på Taasiagården.

Den stundande renoveringen är också en del av jobbet.

De äldre döpte tupparna

Invånarna har fått vara med och namnge tupparna. Då de flyttade in i början av juli presenterade vårdarna dem för de äldre.

– Vi hade dem i famnen och gick omkring till de äldre för att berätta att vi har fått nya invånare. Samtidigt fick de också kasta fram namnförslag, säger Henrika Laitinen.

Mikko, Pekka och Jaakko spatserar nu glatt omkring i en rymlig bur intill Taasiagården bakdörr. Vårdarna har själva byggt buren, som har vuxit fram an efter.

Först saknade den tak, men då försökte de livliga tupparna rymma.

– Ibland brukar vi också släppa ut dem ur buren så att de får gå omkring på gården.

Hönsbur på Taasiahemmet i Tessjö
Här bor tupparna. Hönsbur på Taasiahemmet i Tessjö Bild: Yle/Fredrika Sundén hönsbur

Då Yle Östnyland hälsar på tupparna vräker regnet ner och två av dem gömmer sig i den lilla stugan inne i buren.

Henrika Laitinen byter om till ett par röda stövlar och tar upp Mikko i famnen så att reportern lyckas få åtminstone en bild av Taasiagårdens stora stjärnor.

Så fort Mikko är tillbaka på stegen inne i buren flaxar han med vingarna och hoppar ner på marken för att söka regnskydd inne i stugan tillsammans med Pekka och Jaakko.

Roligare att gå ut

Det är lättare att locka med de äldre ut i den friska luften på gården under förevändningen att de kan titta på tupparna eller mata dem, berättar Laitinen.

Eftersom tupparnas bur finns precis vid ingången och de äldre ser dem genom fönstret kan de titta på tupparna också då vädret är lite sämre.

Eftersom tupparna bor här i knuten så har invånarna glädje av dem också då det är lite sämre väder.

– Invånarna har haft mycket glädje av dem. Små saker kan liva upp otroligt mycket. Dessutom föder tupparna samtalsämnen. Vi kan alltid tala om dem med invånarna.

I mån av möjlighet får också de äldre vara med och sköta om de tre tupparna. Vårdarna städar buren varje morgon och förser tupparna med rent hö och vatten, men de äldre får bland annat mata tupparna med brödsmulor.

– Mest äter de rester som blir över efter invånarnas måltider: bröd, bullar, potatis, sallad ... Det enda de egentligen inte får äta är avokado, säger Laitinen. Dessutom får de hönsfoder och kalk.

Njuter av att titta på tupparna

Många av de äldre har berättat att de har haft hönor när de var yngre. En av herrarna som bor på Taasiagården fick bland annat ge skötselråd åt vårdarna.

En av invånarna sa att han har haft hönor. Då sa vi att han kan ge oss råd om hur man sköter dem, och han berättade lite om vilken slags mat man kan ge dem.

Och en dam som kommer till boendet på intervallvård blev så förtjust i en av tupparna att hon ville ta den med sig då hon åkte hem.

– En del av invånarna sitter ofta ute på gården, säger Laitinen. Ibland vill de inte komma tillbaka inomhus eftersom det är så bra att sitta där och roligt att titta på tupparna.

"Så söta så"

Aune Peni som bor på Taasiagården är så förtjust i tupparna att hon brukar titta på dem ett par gånger om dagen. Hon brukar inte mata dem, utan nöjer sig med att titta på dem.

– Tupparna är något roligt i vardagen, säger hon. En av dem försökte till och med hoppa över burens staket.

Också Sonja Pesäkivi tycker om tupparna. De ger lite extra krydda åt vardagen på Taasiagården och är roliga att titta på.

– De är så söta och nätta så. Dessutom verkar de vara personligheter. Mikko är annorlunda till sitt sätt, och Pekka var företagsam och försökte hoppa över staketet, säger Pesäkivi.

Tupp på Taasiahemmet i Tessjö
Mikko är annorlunda till sitt sätt. Tupp på Taasiahemmet i Tessjö Bild: Yle/Fredrika Sundén tuppar

Barnbarnen var förtjusta

Pesäkivi berättar att det hela tiden är någon som står och beundrar tupparna. Bland annat har äldre från Emil-hemmet också varit på besök och tyckt om djuren.

Tupparna väckte också förtjusning hos Pesäkivis barnbarn då de var på besök.

– Mina flickor satt med näsan fast i nätet och undrade om fåglarna värper. Men det gör de ju inte eftersom de är tuppar.

Väcker gamla minnen till liv

Pesäkivi säger att många av de äldre är vana med kor och hästar från sin ungdom. Att ha tupparna ute på gården väcker gamla minnen till liv.

Vi hade kaniner i stan under krigstiden, och ute på landet fanns det hönor. Det var roligt att leta efter ägg.

– Under krigstiden hade vi kaniner i stan, och ute på landet fanns det höns. Då mina barnbarn undrade om tupparna värper så berättade jag om hur roligt det var att leta efter ägg.

Tupparna är också ett trevligt sällskap åt de invånare som inte får besök så ofta, eller vars anhöriga bor längre bort, tror Pesäkivi.

Mikko, Pekka och Jaakko kommer att finnas på Taasiagården hela sommaren. Vintern kommer de att tillbringa på annan ort.

Henrika Laitinen säger att personalen hoppas på att åtminstone en av dem kommer tillbaka nästa sommar. Då får tuppen kanske sällskap av några hönor.

RÄTTELSE 23.7 kl. 6:50: Taasiahemmet ändrat till Taasiagården.