Hoppa till huvudinnehåll

Vägarbete är en livsfarlig arbetsplats

Grävmaskin i vägarbete
Grävmaskin i vägarbete Bild: Yle vägarbete

Enligt polisen är det endast en minoritet av bilisterna som laglydigt sänker hastigheten vid vägarbeten. De flesta struntar i hastighetsbegränsningen och försätter både vägarbetare och andra trafikanter i fara.

Överkonstapel Klaus Lyytikäinen vid Polisinrättningen i Västra Nyland säger att det är ytterst få som följer hastighetsbegränsningen vid vägarbeten.

Med jämna mellanrum utför polisen hastighetskontroller vid vägarbeten och för många bilister är kontrollerna en otrevlig överraskning.

- Vi har bara resurser att stanna de som överskrider hastighetsbegränsningen rejält, med andra ord de fortkörningar som leder till dagsböter. Under en timme stannar vi i allmänhet in omkring 20 bilar, säger Lyytikäinen.

Oberäknelig trafik

Siffrorna talar ett tydligt språk. Många verkar strunta i att sänka hastigheten och enligt Lyytikäinen är det uttryckligen skillnader mellan olika bilisters hastighet som skapar farosituationer eftersom trafiken blir oberäknelig.

- Ifall någon kör 60 medan en annan håller en hastighet som närmar sig 100 skapas en farlig situation eftersom skillnaden mellan de olika hastigheterna är så stor.

Vägarbetare borde vara försedda med ögon i nacken, menar Lyytikäinen, och varken hastighetskontroller eller upplysning verkar hjälpa mot hastighetssyndare. Enligt Lyytikäinen spelar det ingen roll hur ofta hastighetskontroller utförs. Varje gång åker lika många bilister fast.

Överkommissarie Klaus Lyytikäinen
Överkonstapel Klaus Lyytikäinen Överkommissarie Klaus Lyytikäinen Bild: Yle/Veronica Karlsson klaus lyytikäinen

Olyckor inträffar relativt ofta

Att bilister negligerar hastighetsbegränsningar vid vägarbeten kan också Robert Blumberg, direktör för beläggningsarbetet vid Lemminkäinen, intyga.

Olyckor inträffar med jämna mellanrum och Blumberg berättar att det alldeles nyligen inträffade en olycka och en arbetstagare skadades lindrigt.

- Risksituationer uppstår alldeles för ofta och vi har samma problem varje sommar. Det uppstår lite rusning vid vägarbetet och bilister blir otåliga och gasar på.

Men Finland är inte ensamt. Blumberg säger att problem med fortkörning vid vägarbeten är ett problem i Lemminkäinens alla verksamhetsländer.

- Vi är inte på vägarna för att ställa till det för folk, utan vi är där för att göra vägarna bättre, säger Blumberg.

Läs också