Hoppa till huvudinnehåll

Greklands parlament röstade ja

Greklands premiärminister Alexis Tsipras i Aten den 22 juli 2015.
Premiärminister Alexis Tsipras i parlamentet den 22 juli. Greklands premiärminister Alexis Tsipras i Aten den 22 juli 2015. Bild: EPA / Yannis Kolesidis tsipras

Greklands parlament har i natt godkänt den andra delen av lagreformerna.

Parlamentet röstade om skattehöjningar och nedskärningar, vilket är ett krav från långivarna för att fortsätta förhandlingarna om ett tredje stödpaket.

Reformförslagen godkändes med klar majoritet efter fyra på morgonen finsk tid då 230 av parlamentets 300 ledamöter röstade för att godkänna förslaget.

36 ledamöter i premiärminister Alexis Tsipras parti Syriza röstade mot förslaget eller röstade blankt, men lagförslaget godkändes ändå med stöd av oppositionen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

"Konservativa krafter vill sparka ut Grekland"

Tsipras uppmanade i sitt tal till till parlamentet inför röstningen att rösta ja till lagförslaget.

Han sade att Grekland måste godkänna vad han kallade de nya realiteterna som landet står inför. Tsipras motiverade reformerna med att hålla Grekland kvar i euroområdet.

- Konservativa krafter i Europa vill fortfarande sparka ut Grekland ur euron. Vi valde en kompromiss som tvingar oss att implementera ett program som vi inte tror på, men vi kommer att göra det eftersom våra alternativ är tunga, sade Tsipras enligt dagstidningen Ekathimerini.

Greklands tidigare finansminister Yanis Varoufakis hörde till den gruppen ledamöter som första gången röstade mot regeringens linje, men som i den andra röstningen ställde sig i ledet.

Varoufakis sade att han röstade för den delen av lagreformerna eftersom de innehöll lagändringar han själv tidigare förespråkat.

Parlamentet godkände första delen av reformpaketet förra veckan.