Hoppa till huvudinnehåll

Guidning i dräkt ger mer effekt

Linda Nylund och Aurora Uusitupa guidar på Fiskars museum.
Linda Nylund och Aurora Uusitupa guidar ibland i tidsenliga kläder på Fiskars museum. Linda Nylund och Aurora Uusitupa guidar på Fiskars museum. Bild: Yle/ Kristina Grönqvist linda nylund

Muséet behöver och ska inte längre vara en plats där tystnaden ligger tung i luften. Detta har man tagit tag i på Fiskars museum i Raseborg, där man guidar i tidsenliga kläder i ett levande museum.

- Det är ju ganska trevligt när man får bli engagerad på ett helt annat sätt när man har en viss roll som man tar. Det blir lite som ett rollspel, konstaterar Linda Nylund, som studerar etnologi och folkloristik och under sommaren jobbar som guide på Fiskars museum.

Aurora Uusitupa är museiassistent och hemma från Fiskars. Muséet är alltså bekant för henne redan från tidigare, men hennes intresse för det har växt då nuvarande museichef Emi Ingo arbetar för att utveckla det.

- Hon har jobbat mycket på att det ska bli mer levande och öppet för alla. Det är intressant att få vara med om det, anser Uusitupa.

En av Fiskars museums byggnader ligger uppe i backen.
Uppe i backen ligger en av byggnaderna som hör till Fiskars museum. En av Fiskars museums byggnader ligger uppe i backen. Bild: Yle/ Kristina Grönqvist fiskars museum

Målande historier

Att göra historien mer åskådlig går hem hos besökarna.

- Den blir kanske mer konkret då man ser de här gamla kläderna och man får en känsla av hur det har varit tidigare, tror Linda Nylund.

Guidandet hör också till arbetsuppgifterna för Aurora Uusitupa. Besökarna kan ibland ställa knepiga frågor.

- Visst händer det! Ofta har man ändå någon form av svar, och ibland kan det bli en jätteintressant diskussion om den som ställer frågan vet mer än man själv, säger Uusitupa.

Aurora Uusitupa, museiassistent, och Linda Nylund, sommarjobbare, guidar på Fiskars museum.
Aurora Uusitupa och Linda Nylund. Aurora Uusitupa, museiassistent, och Linda Nylund, sommarjobbare, guidar på Fiskars museum. Bild: Yle/ Kristina Grönqvist linda nylund

Muséer ska inte nuförtiden längre vara några dammiga, dunkla ställen, utan det ska vara mer tillgängligt också för barn och ja, för alla.

- Det bästa är då barn kommer in i museét och är entusiastiska och glada och ropar till mamma att ” det här är jätteroligt”! Då känner man att man har lyckats. Det är det som är meningen, konstaterar Uusitupa.

Närmare byborna och tiden

Just nu visar Fiskars museum den tillfälliga temautställningen Värd att bevaras?. Den visar vad som gjorts med museet då det renoverats.

- Vi har bevarat sådan information vi har hittat i väggarna och nu kan man bland annat se gamla tapeter i trappor på väggarna, förklarar Kiti Karvonen, nuvarande amanuens på Fiskars museum.

Kiti Karvonen är amanuens på Fiskars museum.
Kiti Karvonen. Kiti Karvonen är amanuens på Fiskars museum. Bild: Yle/ Kristina Grönqvist kiti karvonen

Hela museet är öppet – med två nya rum. Besökaren ska komma lite närmare personer som verkligen bott i Fiskars. Med hjälp av ett spel kan var besökare testa vem man skulle ha varit, och sedan klä sig som denna.

- I spelet finns några frågor som sedan bestämmer vem du blir i tiden. Man får fram ett av fem olika yrken och personer som faktiskt har arbetat här. Sedan kan man läsa mer om dem och vad de gjort, berättar Karvonen.

Läs mer om utställningar och evenemang på Fiskars museum här.