Hoppa till huvudinnehåll

Gurkpriset rekordlågt i sommar

12 cent kilogrammet fick gurkodlarna i handen i tre veckors tid efter midsommar. Det är rena rama stölden, säger Martin Westerberg i Närpes.

Westerberg är ordförande för Österbottens producentförbunds (ÖSP) trädgårdsutskott. Han har odlat gurkor sedan 1979 och har aldrig varit med om ett så lågt pris som i sommar.

- Det som irriterar oss är att det inte synts i butikernas priser. De har hållits på samma nivå.

Martin Westerberg håller i en gurka i ett växthus
Martin Westerberg Martin Westerberg håller i en gurka i ett växthus Bild: Yle/Jussi Laine westerberg

Westerberg säger att för att gurkodlarna ska vara nöjda behöver priset ligga på 60-70 cent kilot sommartid, inte under 50 cent.

Nu har priset börjat gå upp och ligger på 55 cent per kilo.

Överproduktion är boven i dramat

Antalet gurkodlare har minskat men ändå har odlingsarealerna ökat. Därför är överproduktion en orsak till de låga priserna.

- Stöden har ändrats och den traditionella odlingen (odling endast på sommaren, red.anm.) har förskjutits. Nu är produktionen som störst efter midsommar och det sammanfaller med en av året runt-odlingens toppar, säger Westerberg

Gurkor på planta i växthus
Gurkor på planta i växthus Bild: Yle/Sofi Nordmyr odla

Westerberg skulle gärna se att det skulle vara ett uppehåll i året runt odlingen kring midsommar. Då skulle överproduktionen inte vara så stor som den är i dagens läge.

Byggstopp eller import

Martin Westerberg befarar att om det blir en vana med överproduktion och dåliga priser sommartid kommer de traditionella odlarna att falla bort.

- Då kan det bli fråga om import i stället, det är en farlig situation vi har just nu om det fortsätter så här.

En del gurkodlare har till och med slängt bort gurkor i stället för att sälja dem när priset var som lägst. Men Martin Westerberg vill inte prata om att slänga gurkor, han vill i stället se framåt.

- Lösningen är ett byggstopp några år så vi hinner i fatt och får produktionen stabiliserad. Men det är krångligt för då ska vi till EU och förhandla.

Odlarpriset på tomat har inte heller varit på topp i sommar. Westberg säger att det legat kring 32 cent kilogrammet.

- Vi får hålla ut till 2020 och då måste vi se vad vi gör av vår produktion och växthusnäringen i Finland.

Läs också