Hoppa till huvudinnehåll

Olli Rehn reser till Moskva – energipolitik på agendan

Näringsminister Olli Rehn (C) vid Suomi Areena i Björneborg den 17 juli 2015.
Olli Rehn vid Suomi Areena i Björneborg den 17 juli Näringsminister Olli Rehn (C) vid Suomi Areena i Björneborg den 17 juli 2015. Bild: Lehtikuva näringsminister

Näringsminister Olli Rehn (C) reser till Moskva i dag. Han ska träffa bland annat Rysslands vicepremiärminister Arkadij Dvorkovitj.

Temat för besöket är aktuella frågor inom teknologi och energipolitik, skriver statsrådet i ett pressmeddelande. Det kan innebära att nuläget för Fennovoimas planer att bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki berörs i samtalen. Ryska Rosatom har starka intressen i det planerade bygget.

Fennovoimas ägarstruktur har debatterats flitigt i medierna på sistone i och med kravet på inhemskt ägande i bolaget.

I anknytning till besöket ordnas en presskonferens kl. 21 i kväll finsk tid.

Motiveringarna ifrågasätts

Den energiexpert som Svenska Yle har talat med ifrågasätter motiveringarna för Fennovoimas byggprojekt.

Energiexperten, professor Mikko Kara anser att det inte finns någon ekonomisk grund för Fennovoimas kärnkraftsbygge.

- Det ska finnas ett nationellt helhetsintresse för att ett kärnkraftverk ska få byggas, säger Kara med hänvisning till kärnenergilagen.

Suspekta kopplingar

Tidigare i veckan kopplade Wikileaksdokument ihop en av suppleanterna i Fennovoimas styrelse till den så kallade "bulgariska energimaffian."

Det är fråga om Djurica Tankosic, som är suppleant i Fennovoimas styrelse.

Tankosic namn kommer upp i ett hemligstämplat dokument som offentliggjorts av Wikileaks. USA:s chargé d'affaires i Sofia, Alexander Karagiannis beskriver i dokumentet från år 2006 den bulgariska energisektorn som "svårt korrumperad."

"Ett politiskt spel"

Statsvetaren Göran Djupsund bedömde i söndags svängarna kring Fennovoima som "ett politiskt spel."

- Det är överraskande att man verkar töja på spelreglerna under spelets gång, kommenterade Djupsund.

Han betonade att Fennovoima trots allt har tid ända till den sjätte augusti att försöka uppnå inhemskt ägandeskap på 60 procent.

Djupsund betecknar situationen kring Fortum som speciellt intressant gällande Fennovoima. Fortum har anmält att de går in som ägare i Fennovoima endast om de lyckas nå ett avtal med ett ryskt energibolag.

Fortums medverkan verkar avgörande för om bygglovet beviljas. I Ryssland finns det ett starkt intresse för att kärnkraftverket i Pyhäjoki verkligen byggs, men samtidigt har Fortums krav inte mötts av det ryska bolaget.

- Det är alltså inte bara finska utan också ryska intressenter som borde samordnas för att få tydligare beslut, säger Djupsund.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes