Hoppa till huvudinnehåll

”Prkl har valt att tänja på gränserna”

sångare
Flera band som beskylls för nazim skulle spela på Prkl Club på lördagen. sångare Bild: Mika Kanerva rockkonsert

Helsingforsklubben Prkl har medvetet valt att låta antisemitiska band uppträda i dess lokaler, säger musikjournalisten Nalle Österman. Efter påtryckningar ställde klubben i onsdags in en spelning med nazistiska band.

Prkl Club stod i strålkastarljuset redan i april, då det nationalsocialistiska ryska bandet Korrozia Metalla skulle spela på klubben. Klubben avbokade spelningen, men ändrade sig sedan med motiveringen att bandet skulle vara tvunget att hålla sig inom vissa gränser.

Vapaudenristi har bland annat sagt att invandringen till Finland får landet att ruttna.

Det gick ändå inte som klubben tänkt sig och olika former av nazihälsningar förekom under spelningens lopp.

- Då tänkte jag att okej, de kanske lärde sig av det här, men spelningen som skulle hållas på lördagen visar på att klubben har valt att tänja på gränserna, säger musikjournalisten Nalle Österman.

Antisemitiska låttexter

Musikjournalist Nalle Österman
Musikjournalist Nalle Österman har följt med diskussionen om nazistbanden som spelat på Prkl. Musikjournalist Nalle Österman Bild: Nalle Österman nalle österman

Det var grupperna Deathkey, Goatmoon och Vapaudenristi som skulle uppträda på klubben.

Vapaudenristi har i en intervju för den svenska nationalistiska tidningen Midgård bland annat sagt att invandringen till Finland får landet att ruttna.

Goatmoon har ibland klassats som nationalsocialistisk black metal och sjunger bland annat om hur bara infödda finländare förtjänar en plats i landet och att det finns personer som utnyttjar Finland.

Deathkey har å sin sida en låt med titeln ”halshugg semiterna”.

Lögnaktigt argument

I ett pressmeddelande skriver Prkl att utbudet av metallmusik, industrial music och hardcoremusik skulle bli väldigt fattigt om klubben inte tillät tvivelaktiga band att uppträda.

Nalle, som jobbat som musikjournalist i 25 år, kallar det här för en bortförklaring.

- De försöker rädda sitt ansikte genom att säga så. Om man tänker på metall, hardcore och industrial så håller sig 99,9 % av banden innanför ramar som kan kallas för passande.

Det känns ju svårt att lyssna på musik som går in för att förinta folk.― Nalle Österman

Enligt honom är argumentet därför rentav lögnaktigt.

Självcensur

Klubbens huvudorsak för att ställa in konserten var det mediala intresse som uppstod då det antifacistiska nätverket Varis uppmärksammade spelningen.

Klubben skriver också att den ställer sig förbehållsamt till all form av censur och uppmuntrar till diskussion om vem som avgör hurdan musik som är acceptabel.

- Den enda som idkat censur i det här fallet är Prkl, säger Nalle Österman.

Nalle säger att han själv har egna gränser för hurdan musik han lyssnar på.

- Det känns ju svårt att lyssna på musik som går in för att förinta folk, säger han.

Han påpekar att det sist och slutligen inte handlar om vilket ämne man behandlar utan hur. I en historiebok är det okej att skriva om nazism, men det är en annan sak att hylla ideologin i en låt.

Svenska Yle har inte lyckats nå Prkl Club för en kommentar.

Nyligen publicerat - X3M