Hoppa till huvudinnehåll

Vikingatema på förnyad Tenaladag

Jenny Fabritius och Kent Gustafsson berättade om Tenaladagen 2015.
Jenny Fabritius och Kent Gustafsson från Tenala byaråd. Jenny Fabritius och Kent Gustafsson berättade om Tenaladagen 2015. Bild: Yle/ Bubi Asplund jenny fabritius

På lördag blir det vikingar för hela slanten i Tenala. Byarådet vill förnya evenemanget och satsar på humoristiskt program.

- Tidigare har vi kört med teman som mat och hälsa och nu ville vi hitta på något nytt, säger Jenny Fabritius som är medlem i Tenala byaråd. Hela dagen kommer vi att ha ett digert och program i humoristisk anda kring vikingatemat.

Förra sommarens evenemang lämnade efter sig en känsla av upprepning och därför ville arrangörerna förnya Tenaladagen.

- Det började kännas lite tungt och vi tyckte att vi behövde något nytt, säger Kent Gustafsson som också är ordförande för byarådet. I år har vi mera show och humor och vi har satsat mycket på programmet.

Vikingakläder

Arrangörerna kommer också att vara utklädda till vikingar. Kvinnorna har stora förkläden och vikingahjälmar och karlarna har naturfärgade tunikor, berättar Jenny Fabritius.

- Jag har en hjälm och det får räcka med det. Jag tar inte det så allvarligt, tillägger Kent Gustafsson.

För barnen ordnas det en pysselverkstad i Företagarhuset där de får tillverka egna vikingahjälmar. Det ordnas också bland annat yxkastning under dagens lopp.

Eugenia besöker byn

För den som är intresserad av att åka ut på vattnet finns det möjlighet att åka mellan Kalkholmen och Tenala med jakten Eugenia

Jakten Eugenia. Bild: YLE/Monica Forssell hitis
Eugenia kommer att lägga till vid Vikstranden, som dagen till ära har blivit omdöpt till Vikingastranden. Där kan man gå ombord och bekanta sig med skeppet.

Meningen är att det ska finnas program för hela familjen, säger arrangörerna.

- Programmet är menat för alla åldrar. Den traditionella mopoparaden upprepas också i år, säger Jenny.

Reklam och gemenskap

Enligt Kent Gustafsson är det bra för bygemenskapen att ordna evenemang som Tenaladagen.

- Det är viktigt att rikta uppmärksamhet till byn och dessutom är det viktigt att skapa sammanhållning, konstaterar han.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland