Hoppa till huvudinnehåll

Avsaknaden av vettiga vapenlagar är Obamas största frustration

Barack Obama
President Barack Obama. Barack Obama Bild: EPA/JIM LO SCALZO obama

USA:s president Barack Obama är på väg till Kenya för första gången under sin tid som president. Men före sin avresa gav han en intervju till brittiska BBC där han talade om avsaknaden av vettiga vapenlagar i USA.

I en intervju till brittiska BBC sade president Barack Obama att det han varit mest frustrerad över under sin tid som president är att han inte lyckats driva igenom vettiga vapenlagar. Enligt honom är USA den enda långt utvecklade nationen i världen som saknar vettiga vapenlagar, trots upprepade massmord.

- Färre än 100 människor har dödats i terrorattentat i USA sedan elfte september-attackerna, sade Obama. Däremot har tiotusentals människor skjutits ihjäl.

Obama lovade att fortsätta sin kamp för skärpta vapenlagar, men det är få som tror att han kan lyckas i den kampen på slutrakan av sin andra presidentperiod. Den amerikanska kongressen har effektivt torpederat hans tidigare försök.

Tre ihjälskjutna på biograf

Bara någon timme efter att BBC publicerat sin intervju med Obama rapporterades om ett nytt skottdrama. En man öppnade eld inne på en biograf i staden Lafayette, i delstaten Louisiana. Åtminstone två biografbesökare hann dö och flera andra skadades innan gärningsmannen tog sitt eget liv.

Nio personer skadades och enligt lokala myndigheter i Louisiana befinner sig en person i ett mycket kritiskt tillstånd.

Enligt lokala poliskällor var den ensamma gärningsmannen en 58-årig vit man. Ögonvittnen uppgav att han inte sade någonting då han plötsligt steg upp 20 minuter efter att filmen börjat och öppnade eld inne i biografsalongen.

Obamafeber i Kenya

Då rapporterna från Lafayette började komma in, hade Obama redan stigit ombord på Air Force One för att resa till sin fars hemland Kenya. Obamas far var en kenyansk ekonom som föddes och begravdes i byn Kogelo i västra Kenya.

Det här är första gången Obama besöker Kenya under sin tid som president. Besöket har varit efterlängtat, så inför besöket råder nu rena rama Obamafebern i landet.

Kenyanska vägarbetare asfalterar en väg inför president Barack Obamas besök i landet i juli 2015.
Flera vägar i Nairobi har fixats till inför Obamas besök. Kenyanska vägarbetare asfalterar en väg inför president Barack Obamas besök i landet i juli 2015. Bild: EPA/DANIEL IRUNGU nairobi

Obama besökte sina släktingar i Kenya flera gånger innan han blev president. En bidragande orsak till att kenyanerna fått vänta så här länge på president Obamas besök är att Kenyas president Uhuru Kenyatta har stått åtalad vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Kenyatta stod åtalad för sin eventuella delaktighet i de dödliga våldsamheter som flammade upp i Kenya efter valet 2007. Åtalet lades ner tidigare i år och det här gjorde president Obamas besök möjligt.

Obama ska tala till det kenyanska folket

På lördagen ska Obama träffa president Kenyatta på presidentpalatset. Säkerhet blir ett viktigt samtalsämne. USA stödjer Kenya i kampen mot den somaliska terrorgruppen al-Shabaab.

Obama ska också medverka vid ett internationellt entreprenörsforum i Nairobi under veckoslutet.

Obamas Kenyabesök kulminerar i hans tal till Kenyas folk på söndag. På måndag fortsätter hans Afrikaresa till Etiopien. Etiopien har heller aldrig haft besök av en sittande amerikansk president.

EN kenyansk man håller upp ett porträtt av Barack Obama.
En deltagare i det internationella entreprenörsforumet i Nairobi som Obama ska delta i håller upp presidentens porträtt. EN kenyansk man håller upp ett porträtt av Barack Obama. Bild: EPA/STUART PRICE / MEACCT kenya
USA:s president Barack Obama inleder sitt besök i Kenya. Obama stiger av planet på Jomo Kenyatta International Airport i Nairobi den 24 juli.
USA:s president Barack Obama inleder sitt besök i Kenya. Obama stiger av planet på Jomo Kenyatta International Airport i Nairobi den 24 juli. USA:s president Barack Obama inleder sitt besök i Kenya. Obama stiger av planet på Jomo Kenyatta International Airport i Nairobi den 24 juli. Bild: EPA/DANIEL IRUNGU kenya