Hoppa till huvudinnehåll

Fennovoima slukar miljoner euro i Österbotten

Fennovoimas bygge i Pyhäjoki.
Fennovoimas bygge i Pyhäjoki. Fennovoimas bygge i Pyhäjoki. Bild: Lehtikuva hanhikivi

Miljoner euro av österbottniska skattepengar har plöjts ner i Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki.

Nu börjar läget se allt mer dystert ut för hela projektet. Jakobstad och Nykarleby är de österbottniska kommuner som via sina energibolag satsat mest pengar i projektet. Pengar som kanske har kastats i sjön.

- Hittills har Nykarleby stad satsat ungefär 800 000 euro, säger Elli Flén (Sfp), fullmäktigeordförande i Nykarleby.

Nykarleby stad har ett fullmäktigebeslut på att dra sig ur Fennovoima-projektet, men det är lättare sagt än gjort.

- Köparna står ju itne direkt på kö då läget är somd det är med hela Fennovoima, säger Flén.

- Men om projektet blir av kan vi säkert hitta en köpare, tror Flén.

Om projektet blir av, ja. Jakobstad och Nykarleby har via sina respektive energibolag tillsammans satsat över 2,5 miljoner euro i Fennovoimaprojektet.

I Jakobstadsfullmäktige behandlades på försommaren en motion där ett antal fullmäktigeledamöter ville ha en redogörelse över vilka ekonomiska risker staden har i och med sitt innehav i Fennovoima.

I svaret på motionen, som är daterat 6.5.2015 och skrivet av stadsjurist Anne Ekstrand för Jakobstads Energi Ab, står att läsa att de pengar som satsats i aktiekapital inte kan fås tillbaka om projektet inte färdigställs, något som är mycket osannolikt.

Anne Ekstrand är idag tillförordnad stadsdirektör i Jakobstad.

- Det är nog helt öppet nu vad som kommer att hända, säger Ekstrand.

Ekstrand säger att hon har ändrat åsikt på grund av oklarheterna med ägandet inom Fennovoima.

Projekt i motvind

Riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson (Sfp) sitter också i Jakobstads fullmäktige. Hon ser inte Jakobstads satsade miljoner i Fennovoima som det stora problemet i den här frågan.

- För mig är det en mindre relevant fråga. Jag ser på Fennovoima-projektet som ett nationellt projekt i motvind, och min åsikt, liksom hela svenska riksdagsgruppens, är att man borde sträcka upp händerna med hela Fennovoima, säger Henriksson.

Henriksson, i likhet med största delen av den dåvarande svenska riksdagruppen, röstade emot Fennovoima i riksdagen i vintras. På lokalplanet har Henriksson däremot inte yttrat sig i frågan om Fennovoima.

- Saken har först behandlats i Energiverkets styrelse, där jag inte är med, och jag har heller inte varit medlem i stadsstyrelsen på över fem år, säger Henriksson.

- Det är nog känt i Jakobstadsfullmäktige var jag står i den här frågan, säger Henriksson.

Fennovoima har nu knappt två veckor på sig att uppnå det krävda 60 procent inhemskt - eller EU - ägande. Sannolikt återstår ännu flera akter i det här skådespelet, men går projektet i stöpet är de stasade miljonerna slängda i sjön.

- Det är de. Nykarlebys och många andras pengar, säger Elli Flén.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten