Hoppa till huvudinnehåll

Fler frivilligarbetare kan rädda Helsingforsförsamlingarna

Johanneskyrkan
Johannes församling är en av de som måste spara. Johanneskyrkan Bild: Pentti Palmu Helsingfors,Johannes kyrka, Helsingfors

Utträden ur kyrkan och samfundsskatten som läggs om bidrar bägge till att Helsingforsförsamlingarna får dra åt svångremmen. Församlingarna ska spara 15 miljoner euro på tre år.

De finsk- och svenskspråkiga församlingarna inom Helsingfors samfällighet drabbas lika mycket av sparkraven eftersom förvaltningen är gemensam.

Vi kommer inte att ha råd med allt det vi haft tidigare.― Maria Björnberg-Enckell

– Sen är de svenska tjänsterna ofta litet dyrare än de finska eftersom de ska finnas för en mindre grupp, säger Maria Björnberg-Enckell som sitter i församlingsrådet i Johannes församling.

För de svagaste

Maria Björnberg-Enckell
Maria Björnberg-Enckell sitter i församlingsrådet för Johannes församling. Maria Björnberg-Enckell Bild: Yle enckell

Kyrkan står inför stora förändringar och man måste hitta nya arbetssätt, menar Björnberg-Enckell.

Även om besparingar måste göras, vill Björnberg-Enckell bevara det som hon ser som centralt i församlingens verksamhet, diakoniarbetet.

- Det som man gör för utsatta, äldre och till exempel eftermiddagsverksamhet är det viktigaste som enskilda församlingar gör, säger Björnberg-Enckell.

En målsättning är att ingen ska behöva bli uppsagd på grund av sparåtgärderna.

–Det är många som blir pensionärer och då kan man spara genom den avgången. Men vi kommer inte att ha råd med allt det vi haft tidigare, säger Björnberg-Enckell.

Ett alternativ är fler frivilligarbetare inom församlingsverksamheten.

Moské orsak till massflykt

Den senaste veckan har många trätt ur kyrkan efter nyheten om att kyrkan är med och finansierar en moské i Helsingfors.

Vårt stora dilemma är de som känner att kyrkan inte är relevant för dem.― Maria Björnberg-Enckell

– Nu är det ju inte kyrkan som finansierar moskén, utan kyrkostyrelsen bidrar med en mindre summa årligen till en liten förening, Fokus (Kultur- och religionsforumet FOKUS rf.), som är med i projektet, säger Björnberg-Enckell.

Men hon tror inte att moskébygget är den egentliga orsaken till att människor träder ut ur kyrkan, snarare handlar det om att uppleva att kyrkan vänt en ryggen.

– Vårt stora dilemma är de som känner att kyrkan inte är relevant för dem, att de inte vill vara med. Vad de sen än uppger för orsak när de skriver ut sig. Det är inget man kan klandra enskilda människor för, säger Björnberg-Enckell.