Hoppa till huvudinnehåll

Regnoväder närmar sig Finland

Regndroppar på fönster.
Det djupa lågtrycksområdet rör sig norrut och regnovädret väntas nå södra Finland imorgon bitti. Regndroppar på fönster. Bild: YLE/Rolf Granqvist regn mot fönsterruta

Häftiga regn har dragit in över Danmark och södra Sverige på lördagen. I Finland väntas också rikliga regn och kraftiga vindar.

Det har regnat över 40 millimeter på sina håll vilket har lett till lokala översvämningar och problem i trafiken. Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut SMHI har utfärdat 38 varningar, varav tre är i klass 2. Varningar i klass 2 innebär "fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner."

Största delen av varningarna är i klass 1. Varningar i klass 1 innebär "vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.”

– Det kan hända att dagvattenbrunnar inte hinner ta emot allt regn så det är risk för översvämningar. Det kan även bli översvämningar i källare, säger SMHI:s meteorolog Lisa Frost till Sveriges radio.

Når Finland på söndagen

Trafikverket i Sverige uppmanar bilister att köra försiktigt på vägarna.

– Om det blir stora mängder vatten finns det en risk att vi får stänga av vägar, säger presskommunikatör Johan Stjerneng, till Dagens Nyheter.

Det djupa lågtrycksområdet rör sig norrut och regnovädret väntas nå södra Finland på söndag morgon.

Också här väntas det rikliga regn och vindbyar som kan nå 20 meter per sekund.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes