Hoppa till huvudinnehåll

Åsikter i Lovisa: Orättvist att vägra barnföräldrar öl till maten

Krögare Marja Kühn vid Cafe Saltbodan i Lovisa
Lovisakrögaren Marja Kühn tycker att det var onödigt att slänga ut barnfamiljen från en restaurang i Kuopio Krögare Marja Kühn vid Cafe Saltbodan i Lovisa Bild: Yle/Sune Bergström marja kühn

Åsikterna har gått starkt isär efter att en uteservering i Kuopio nyligen avvisade en barnfamilj, då föräldrarna beställde öl till maten.

Marja Kühn, krögare för Café Saltbodan i Lovisa, tycker att det var ganska onödigt av Kuopiorestaurangen att slänga ut barnfamiljen.

- På eftermiddagen, om man ser att kunderna inte är berusade, kan man mycket väl sälja en öl. Det är klart att om man börjar se mycket berusad ut, så får vi ta ställning till saken.

Marja Kühn säger att det är sällan man ser berusade kunder på dagen. Det förekommer sena kvällar och då finns det inga barn med.

Orättvist!

Kalle Hansson från Valkom, kund vid en annan restaurang vid Skeppsbron i Lovisa, tycker att det är orättvist om barnföräldrar inte får ta en öl till maten om barnen är med.

- I vår familj tar de vuxna en öl till maten om vi äter på restaurang och barnen får vara med vid matbordet förstås. På kvällar måste man välja platsen, inte kan man ju ta med barnen till alla ställen.

Marja Kühn säger att det för femton år sedan var ett större problem med berusade kunder.

- Vi tog ganska hård linje redan då så nu är det väldigt litet sådana problem hos oss.

Inga paragrafer

Inspektör Ilkka Ripatti på södra Finlands regionförvaltningsverk säger att det är mycket sällsynt med berusade småbarnsföräldrar på restauranger.

Lagen stadgar bara om att det är förbjudet att sälja alkohol till under 18 åringar. Det finns inget förbud för föräldrar att inta alkohol i barnens närvaro, varken på dagen eller på kvällen.

Läs också:

Vanhempien oluttilaus oli liika ravintolalle - perhe passitettiin ulos keskellä päivää

Läs också