Hoppa till huvudinnehåll

"Jag förstår både tjänstemän och politiker"

veronica rehn-kivi
Veronica Rehn-Kivi fick blicka tillbaka på det politiska året i Grankulla. veronica rehn-kivi Bild: Yle/Carina Bruun morgonöppet

– Tjänstemän kan tycka att politiker bara krånglar till saker, medan politikerna menar att tjänstemännen försöker föra dem (politikerna) bakom ljuset, säger Veronika Rehn-Kivi (sfp).
Hon besökte Morgonöppets politiska måndag, vår sommarserie där vi har tagit tempen på kommunalpolitiken i regionen.

– Det har gjort mitt jobb lättare både i Grankulla och i Esbo. Jag förstår hur tjänstemännen tänker och hur politikerna fungerar,säger hon.

Med kommentaren syftar hon på sin ställning som tjänsteman i Esbo där hon arbetar som chef för byggnadstillsynen och sin position som ordförande för stadsfullmäktige i Grankulla.

Ibland bra med två stolar

Hon ser också andra fördelar med sin dubbelposition, bland annat stöder det det regionala samarbetet kommuner emellan.

– I Grankulla får vi lägga en avsevärd mängd energi och resurser på att försvara vår självständighet. Men självklart samarbetar vi med grannkommunerna till exempel när det gäller social- och hälsovård, säger Rehn-Kivi.

Svåra ekonomiska tider

Det gångna året har ekonomin varit på tapeten i de flesta kommuner, så även i Grankulla. Trots att kommunen stoltserar med landets lägsta skatteöre gäller det att hushålla förnuftigt med pengarna.

– Vi har klarat det bra, även om budgeten faktiskt i början av året hade ett minus så har det rätat ut sig under året, säger Rehn-Kivi.

Långkörare

I centrum av Grankulla skulle en ny centrumbyggnad med både affärer och bostäder ursprungligen stå klar 2011. Byggstarten dröjer fortfarande i dag, 2015.

För kommunen har det varit svårt att göra något åt situationen eftersom Grankulla inte äger tomten, trots att invånare och affärsidkare irriterat sig på att inget sker.

– Nu ser det äntligen ut som om byggandet kan sätta i gång under nästa år, enligt vad vi nu har diskuterat med byggherren NCC, säger Rehn-Kivi.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen