Hoppa till huvudinnehåll

Muminvärldens vd: "Våra sommarjobbare är livsviktiga för oss"

Tomi Lohikoski och Hanna Eklund vid mumundalen
Muminvärldens VD Tomi Lohikoski och sommarjobbaren Hanna Eklund. Tomi Lohikoski och Hanna Eklund vid mumundalen Bild: Yle/Simon Bergholm hanna eklund

Yle Åbolands sommarjobbs-serie rullar vidare och under måndagen sände vi direktsänd radio från Muminvärlden i Nådendal.

Till vardags läser Hanna Eklund till läkare i Sverige, närmare bestämt vid Karolinska institutet. Under sommaren är det dock Muminvärlden och att agera som någon av de olika rollfigurerna i Mumindalen som gäller. På frågan vad som är allra roligast med hennes sommarjobb är svaret snabbt.

- Här får man väldigt många kramar varje dag och jag vet inte om det finns något annat sommarjobb där man får så många kramar som vi får här i Muminvärlden.

Hur hamnar en läkarstudent i Muminvärlden?

- Jag älskar Mumin. Det här är mitt drömsommarjobb och det är här nog inte min sista sommar här i Mumindalen.

Men även ett drömjobb kräver som bekant ofta ändå en del förberedelser.

- I början var det spännande och en utmaning att lära sig hur alla pratande figurer beter sig. Allt för att alla besökare ska få en underbar dag här i Mumindalen, då alla är här för att se hur det är att leva i Mumindalen och för att dessutom få träffa Muminfamiljen.

Muminfamiljen vid gästhamnen i Nådendal
Muminfamiljen på väg mot Muminvärlden. Muminfamiljen vid gästhamnen i Nådendal Bild: Yle/Simon Bergholm muminfamiljen

Muminvärldens vd Tomi Lohikoski menar att hela organisationen knappast skulle kunna fungera utan alla drivna sommarjobbare.

- Våra sommarjobbare är livsviktiga för oss. Vi har runt 280 sommaranställda och alla sommarjobbare är ju vårt ansikte utåt. Det är ju de som har kontakt med alla våra kunder, med alla små barn och familjer. Så våra sommarjobbare är enormt viktiga för oss, säger Lohikoski och fortsätter:

- Sommarjobbarna har en kraftig entusiasm för Mumin, de älskar Mumin och alla har någon kontakt till Mumin. Jag tror också att alla strävar efter att få en så perfekt dag som möjligt. Alla är i ett serviceyrke och de njuter av det.

Nådendal
Nådendals kyrka ligger mitt emot Muminvärlden. Nådendal Bild: Yle/Simon Bergholm kyrka i nådendal

Hur har sommaren sett ut för Muminvärlden så här långt?

- Visst har det varit en tuff sommar. Det har varit kallt och regnat en hel del och i och med att vi finns utomhus och ute på en ö kan det vara lite tufft. Så visst är vi lite efter det besöksantal vi hade räknat med.

- Å andra sidan har vi många gäster som kommer långt ifrån, bland annat från norra Finland och från Sverige. Och har man lovat sina barn att besöka Muminvärlden måste man ju hålla det löftet.

Det dåliga vädret till trots, Muminvärlden har ändå ett trumfkort få andra ställen i Finland har.

- Vi är kända över hela världen. Tänker man på en japansk turist vet de kanske att de är i Finland, kanske att de är i Nådendal, men de är absolut säkra på att de är i Muminvärlden. Det är den kraften vi har.