Hoppa till huvudinnehåll

Pop att odla bin i stan

biodling vid operahuset i tölö
Biodlingarna på terassen vid operahuset i Tölö är omringade av ett buskage, men vem som helst kan gå ta sig en titt. biodling vid operahuset i tölö Bild: Yle/Sandra Anttila biodoling

Att odla bin i stadsmiljö har blivit en populär hobby speciellt bland unga under de senaste åren. Oftast är odlingarna ändå undangömda för att garantera binas arbetsro.

Merja-Riitta Laurila från biodlarföreningen Stadin tarhaajat ja hunajafrendit berättar att de finns kring hundra biodlingar i Helsingfors.

- De flesta är ganska små. För stadsborna är biodling framför allt en hobby, berättar hon.

Biodling
Bina återvänder hem före regnet. Biodling Bild: Yle/Sandra Anttila biodling

Enligt Laurila var medelåldern för biodlare kring 60 ännu för några år sedan. Nu har också unga blivit intresserade av att producera sin egen honung.

- Stadsodling i allmänhet har blivit populärt bland unga. I och med det har vi också sett en boom inom biodling.

Bina är framför allt husdjur

Den hektiska stadsmiljön är inget hinder för biodling. Enligt Laurila kan till exempel tak, terrasser och parker vara lämpliga ställen. Det viktigaste är att bina mår bra.

- Utgånspunkten är att tänka på var bina skulle trivas, att se omgivningen genom deras ögon, säger Laurila.

Biodlare
Merja-Riitta Laurila säger att biodling är en ständig dialog med naturen. Biodlare Bild: Yle/Sandra Anttila merja-riitta laurila

Den som vill starta en liten biodling får förbereda sig på att satsa kring tusen euro på utrustning. Det krävs också tillstånd av mark- eller fastighetsägaren och en anmälan om odlingen till livsmedelssäkerhetsverket Evira.

Biodlarföreningen ordnar också kurser för nybörjare. På dem lär man sig bland annat grunderna för biskötsel.

- Vi betonar att bina framför allt är husdjur. Man måste ta hand om dem väl, påminner Laurila.

Enligt Laurila gynnar bina både människor och den övriga naturen. Dessutom tipsar hon om deras sjätte sinne då det gäller väderprognoser.

- Det lönar sig att ta en sväng via en biodling om man ska ut för att tvätta mattor. Om bina är på väg hem och inga flyger ut är det ett säkert tecken på regn.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen