Hoppa till huvudinnehåll

Soini till IS: Gruppen bestämmer om Immonen får sparken

Timo Soini.
Sannfinländarnas ordförande Timo Soini Timo Soini. Bild: Lehtikuva ordförande

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini har äntligen kommenterat riksdagsledamot Olli Immonens omdiskuterade Facebook-inlägg om mångkultur för tidningen Ilta-Sanomat.

Enligt Soini har Immonen glömt gruppsolidariteten.

Soini säger inte om Olli Immonen kommer att sparkas från partiet.

- Gruppen fattar beslut om det. Det är för det här vi har en riksdagsgrupp, som leds av Sampo Terho, säger Soini.

Soini tror ändå att det är en slump att Immonen skrev sitt inlägg nära årsdagen för terrorattackerna i Norge.

"Twitter räcker inte"

De andra regeringspartiernas partiledare statsminister Juha Sipilä (C) och finansminister Alexander Stubb (Saml) tog under helgen på Twitter avstånd från Immonens uttalande, men har inte kunnat nås för en kommentar.

Medieforskaren Anu Koivunen, professor vid Stockholms universitet, tycker inte att ett Twitter-inlägg duger som ställningstagande.

- Det är som att skicka ut ett pressmeddelande och därefter vägra svara på frågor och det är inte så ett demokratiskt samtal ska förlöpa. Politiker måste svara på följdfrågor, säger Koivunen.

"Statsministerns uppgift"

Statsministern får också kritik av riksdagsveteranen Ilkka Kanerva (Saml) som säger att en motsvarande tystnad inte skulle ha varit ett alternativ under Paavo Lipponens, Harri Holkeris eller Esko Ahos statsministerperioder.

- Det är framförallt statsministerns uppgift att ta ställning, så blickarna riktas nu mot honom. Men han behöver inte uttala sig om partiet i fråga stiger ut i offentligheten, säger Kanerva.

Alf Rehn, som är professor i ledarskap vid Åbo Akademi, menar däremot att statsminister Sipilä kanske rentav gör ett smart drag som väntar på att Soini ska stiga fram.

- Det är en partiledare som först ska kommentera sådana saker, så Sipilä har nog en större handlingsfrihet i frågan. Jag tror att han är mäkta irriterad på att Soini inte stiger fram, men han kan inte föra ett annat partis talan, sade Rehn tidigare under måndagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes