Hoppa till huvudinnehåll

Halv miljon år gammal tand hittad i Frankrike

Tand som uppskattas vara 560 000 år gammal hittades i Tautavel i Frankrike.
Tand som uppskattas vara 560 000 år gammal hittades i Tautavel i Frankrike. Bild: Denis Dainat / EPCC-CERP TAUVATEL / EPA förhistoria

En 16-årig volontär hittade förra veckan en tand som uppskattas vara 560 000 år gammal vid en arkeologisk utgrävning i sydvästra Frankrike.

Tanden hittades i grottan Arago i den lilla kommunen Tautavel i Frankrike där det europeiska centret för förhistorisk forskning finns.

Över 600 000 förhistoriska objekt har hittats på platsen de senaste 50 åren. Bland annat hittades år 1969 kvarlevorna efter en man, den så kallade Tautavelmannen, som uppskattades ha levt för 450 00 år sedan.

Paleoantropologen Amélie Vialet säger att tandfyndet är anmärkningsvärt eftersom bara ett fåtal objekt från 550 000 till 580 000 år bakåt i tiden har hittats i Europa.

Det är frågan om en stor tand från en vuxen, enligt Vialet, men hon kan inte säga om tanden tillhört en man eller kvinna. Tanden är en nedre framtand.

Brittiska paleoantropologen Matthew Skinner säger att det är sannolikt att tanden tillhör den så kallade Homo Heidelbergensis – en förhistorisk människa med massiv skalle.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också