Hoppa till huvudinnehåll

Lägret där fantasin flödar

Barn på ordkonstläger i Sibbo
Barn på ordkonstläger i Sibbo Barn på ordkonstläger i Sibbo Bild: Helena von Schoultz barn på ordkonstläger i sibbo

Vad är fantasi? Frågar du barnen på ett Ordkonstläger så får du veta att det kan vara precis vad som helst.

”Om man fast är någon som ritar höghus, så kan man ju aldrig rita någo nya, för man har ingen fantasi, och då blir dom ju helt likadana och fula, såna där höga lådor bara” - pojke på lägret svarar på frågan "Vad är fantasi?".

Magiskt paraply

På en lägergård i Sibbo ordnades förra veckan ett Ordkonstläger för barn i åldern 9-13. Fantasilägret är en del av Sydkustens ordkonstverksamhet, som förutom sommarlägren också årligen ordnar olika kurser och verkstäder i ordkonst för barn och unga runt om i södra Finland. I fokus står fantasins kraft, skaparglädje och ordlekar. Med hjälp av ett magiskt paraply förvandlades lägergården i Sibbo förra veckan till Blåsippsvägen 4, där barnen med hjälp av olika gåtor, ordlekar och fantasi, hjälpte till att lösa mysterier åt Familjen Mysteriér.

Helena von Schoultz och "Gunilla" (Carolina Wendelin) på Ordkonstlägret i Sibbo
Helena von Schoultz och "Gunilla" (Carolina Wendelin) på Ordkonstlägret i Sibbo Bild: Alexandra Häggman/Yle helena von schoultz och gunilla (carolina wendelin) på ordkonstlägret i sibbo

Fantasins kraft

En av lägerledarna, Helena von Schoultz, berättar om den skaparglädje som föds ur fantasins kraft, och hur barnen lätt sugs in i den värld av mysterier och gåtor som ledarna skapar på lägret.
När jag frågar barnen vad fantasi är för något så kommer svaren på löpande band:

- Det är allt.
- Det är något som föds i huvudet.
- Det kan vara vad som helst till exempel ett slott eller en figur.
- Om du är så där jättesmart, men inte har fantasi, så då kan du inte bli någo smartare.
- Det är viktigt med fantasi för annars skulle vi alla vara likadana och det skulle vara jättetråkigt.

Det märks tydligt att kreativiteten och leklusten är på topp på lägret, och hur viktigt det är att låta fantasin flöda fritt tillsammans med andra.

Ordkonstläger i Sibbo väcker kreativitet och fantasi hos barnen
Ordkonstläger i Sibbo väcker kreativitet och fantasi hos barnen Bild: Helena von Schoultz ordkonstläger i sibbo väcker kreativitet och fantasi hos barnen

Familjen Mysteriér

Fantasilägret hemma hos Familjen Mysteriér ordnades alltså i Sibbo förra veckan, men Sydkustens Ordkonstskola ordnar olika typer av ordkonstverksamhet för barn och unga i södra finland kontinuerligt under hela året. Mera information om kommande kurser och verkstäder hittar du på www.ordkonst.fi

I inslaget hör vi vi barnen Malin, Molly, Malena, Maja, Saga, Wilma, Simon, Kevin, Juho och Linus som alla deltagit i ordkonstlägret i Sibbo förra veckan, och en av lägerledarna, Helena von Schoultz.