Hoppa till huvudinnehåll

Maria Antman: Min mamma var alkoholist

Maria Antman
Maria Antman maria antman

Scenografen Maria Antman är född med teaterdamm i näsan. Hennes mamma var sminkös, perukmakare och maskör på Wasa Teater. Hon var mycket uppskattad bland kollegerna för sin yrkeskicklighet, sin empati och sitt goda humör. Men hemma visade hon upp en annan sida. Marias mamma var alkoholist.

Ett vanligt scenario var att hitta sin mamma utslagen på soffan. Maria fick väcka sin lillebror och ta honom med till mormor som bodde några kvarter bort.

- Min mamma var en konstnärlig mänska som brann för det hon gjorde. Så mycket att hon till slut brann upp, bildligt talat.

Ännu i dag när Maria träffar teaterfolk får hon höra vilken legendarisk människa hennes mor hade varit. Men hemma såg Maria en ledsen mamma som drack mycket vin och somnade i soffan.

Allt för stort ansvar

Maria blev en snäll och stark flicka som tidvis tog hand om sin lillebror. I tidig ålder fick hon ta ett alltför stort ansvar. Som vuxen har hon fått jobba med sitt kontrollbehov – ett drag som hon delar med många vuxna barn till alkoholister.

Marias pappa jobbade på sjön och var bort långa perioder i sträck. När pappan var hemma höll sig Marias mamma nykter, men när pappan var borta återgick mamman till att dricka.

- Jag kan föreställa mig vilken oro han måste ha känt då han var tusentals kilometer hemifrån. Idag har vi en fin kontakt pappa och jag. Han är också världens bästa morfar till våra barn.

Alkoholism en folksjukdom

- En av orsakerna till att jag ville sommarprata var att jag vet att det finns många med liknande upplevelser som sätter djupa spår för resten av livet. Det pratas för lite om det här. Alkoholism är en av vår tids största sjukdomar. Jag önskar att någon hade pratat med mig och talat om att mamma var sjuk. Jag är övertygad om att det hade känts bättre för mig trots allt det obehagliga missbruket förde med sig.

Egen familj

Mamma, äiti, är det mest känsloladdade ord Maria vet. Idag är hon gift med Lina och tillsammans har de två barn och en strävhårig tax. Familjen bor på Åland.

- Livet har tidvis varit tufft, men idag kan jag konstatera att jag inte kunde ha det bättre.

Trots allt är känslan av barndomen lycklig. Det fanns många trygga stabila mänskor runt om; mormor, pappa, farmor och farfar, samt bästisen Ninni.

Maria Antman sommarpratar i Yle Radio Vega den 28 juli kl 10.05 och 18.03. Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.

Bland annat den här musiken spelar Maria Antman:

Här hittar du Vegas sommarpratare 2015.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega