Hoppa till huvudinnehåll

Ödesår för Down By The Laituri

Down by the laituris nya arrangörer är öppna för en framtid där festivalen flyttas till en av Åbos parker. Bild: Yle/ Nora Engström down by the laituri

Lönsamheten är en kärnfråga för musikfestivalen Down By The Laituris nya arrangörer. Nästa år kan stadsfestivalen stå inför stora förändringar.

- Vi har arbetat parallelt med årets och nästa års festival, säger Henri Kulmala.

Kulmalas företag Auraviihde ansvarar numera för musikfestivalen Down by The Laituri. Auraviihde tog över som arrangör i slutet av maj efter att den föregående arrangören Happening Laituri Oy drabbades av ekonomiska problem och en del av de större artisterna drog sig ur festivalen. Nu ligger betoningen på lönsamhet.

- Det kändes som vår plikt som Åbobor att rädda festivalen, men lönsamheten är vikigt. Så är det i affärsvärlden, säger Henri Kulmala.

Ny plats eller kortare festival

Årets Down By the Laituri skiljer sig från tidigare versioner av festivalen på två punkter: teaterbron och en pontonbrygga. De närmaste fem dagarna är teaterbron officiellt en del av festivalområdet.

- Man måste med andra ord gå över ån för att nå festivalområdet. Du kan inte gå längs ån som tidigare, förklarar Kulmala.

Festivalområdet sträcker sig också ut på Aura å som en pontonbrygg. Men enligt Kulmala är ingenting fastlaget inför nästa års festival.

- I princip är vi nöjda med ett nollresultat. Dessutom får vi veta vad som fungerar så att vi kan utveckla det här konceptet.

Henri Kulmala framför byggarbetsplats.
Henri Kulmala har ansvarat för bokningen av artisterna. Han uppskattar att en tredjedel av festivalens musikutbud slagits fast under de senaste sex veckorna. Henri Kulmala framför byggarbetsplats. Bild: Yle/Adrian Grönqvist henri kulmala

Vad gäller utvecklingen leker man nu med tanken att flytta på festivalen och att skära ner på antalet festivaldagar.

- Inget är bestämt än. Vi har inte ens tagit fram kartan på Åbo. Men det finns säkert alternativ.

I år inleds festivalen med den finska rockgruppen Sunrise Avenue, som lockat de flesta att köpa biljetter i förhand.

- Det har faktiskt gått bättre än ifjol på den punkten. Vi får se om vi hittar något liknande nästa år, annars kanske det blir fyra festivaldagar istället för fem.

Läs också