Hoppa till huvudinnehåll

Scoutledare får nu vara öppet homosexuella i USA

The Boy Scouts of America deltog i den 44:e prideparaden i New York den 29 juni 2014.
The Boy Scouts of America deltog i den 44:e prideparaden i New York den 29 juni 2014. The Boy Scouts of America deltog i den 44:e prideparaden i New York den 29 juni 2014. Bild: EPA/PETER FOLEY prideoarad

Scoutrörelsen i USA har upphävt sitt förbud mot homosexuella scoutledare. Öppet homosexuella unga har redan i ett och ett halvårs tid fått delta i scouterna, men det är först nu som också scoutledare får vara öppet homosexuella.

79 procent av medlemmarna i scoutrörelsens råd röstade för förändringen.

Scoutrörelsen Boy Scouts of America tillåter ändå också i fortsättningen att de kyrkligt finansierade enheterna väljer sina egna lokala ledare, också om det innebär att man begränsar platserna till heterosexuella män.

Ateister får inte delta

Trots kompromissen meddelade mormonkyrkan att den kanske lämnar Boy Scouts of America. Det har väckt uppmärksamhet och många frågar sig om också andra konservativa sponsorer som till exempel den katolska kyrkan kommer att följa efter.

Boy Scouts of America är en av USA:s största ungdomsorganisationer. Omkring 70 procent av organisationens pengar kommer från kristna församlingar.

Enligt scoutreglerna får ateister inte heller delta i scoutverksamhet.

Läs också