Hoppa till huvudinnehåll

"Vi använder vår yttrandefrihet för att säga ifrån"

Utrikesminister Erkki Tuomioja.
Tidigare utrikesministern Erkki Tuomioja är orolig över Finlandsbilden utomlands. Utrikesminister Erkki Tuomioja. Bild: Patrick Holmström tuomioja

– Yttrandefrihet har vi alla, och i dag tänker vi som deltar i demonstrationen använda vår yttrandefrihet till att säga ifrån. Vi gör det klart att vi inte godkänner sådant här beteende från en riksdagsledamot eller ett regeringsparti, säger riksdagsledamot Erkki Tuomioja (SDP).

Tuomioja är en av de politiker som ska tala på tisdagens demonstration för ett mångkulturellt och inkluderande Finland. Demonstrationen "Meillä on unelma" ("Vi har en dröm") i Helsingfors är en motreaktion på den sannfinländska riksdagsledamoten Olli Immonens inlägg på Facebook där han kallar mångkultur för en mardröm och manar till kamp.

Majoriteten tar avstånd

Tuomioja säger att han är rörd och glad över att så många redan stött demonstrationen.

– Det är viktigt att vi inte tillåter enstaka riksdagsledamöter från ett regeringsparti att vara bilden av Finland utomlands. Deras rasism och frotterande med nazism, deras hatspråk är något som majoriteten tar avstånd från, det ska vi göra helt klart för omvärlden, säger Tuomioja.

Soini kan inte undvika att svara längre

... som minister kan han (Soini) inte undvika frågan utomlands.

På frågan om hur han i ljuset av Immonenskandalen ser på Sannfinländarnas regeringsmedverkan säger Tuomioja att partiet självt ska bedöma sin medverkan, men att de andra regeringspartierna såväl som oppositionen säkert vill ha klarhet i hur utrikesministerns parti tolererar rasistiska utspel.

– Soini kan undvika att svara på frågan här i Finland, men han kan inte som minister undvika frågan utomlands. Där följer man nog med diskussionen och vill veta hur utrikesministern reagerar – eller inte reagerar, säger Tuomioja.

Medvetet drag

Immonens inlägg publicerades efter årsdagen av Utöja-massakern i Norge, ett av de värsta terrordåden i nordisk närhistoria. Tuomioja säger att det är omöjligt att bedöma sanningshalten i Immonens bedyrande att han var ovetande om årsdagen.

– Men själva utspelet är ett helt medvetet drag, och en fortsättning på att han publicerat bilder på sig själv där han uppträder tillsammans med uttalade nazister, säger Tuomioja.

Finlands trovärdighet på spel

... bilden av Finland har förändrats, är vi längre ett nordiskt land?

De övriga regeringspartiernas partiledare har uttalat sig för ett mångkulturellt Finland, vilket enligt Tuomioja i och för sig är bra.

– Men trovärdigheten i Finlands politik har ifrågasatts, och inte bara i och med Immonens utspel. Nedskärningar i biståndet, en avvaktande hållning mot krishanteringsuppdrag och att ta emot flyktingar inverkar också. Bilden av Finland har förändrats, utomlands kan man fråga sig om vi längre är ett nordiskt land eller inte, säger Tuomioja.

Det här är enligt Tuomioja knappast något som de två övriga regeringspartierna ser som önskvärt, och han hoppas det leder till starkare ställningstaganden från partiledningarna.

Demonstrationen äger rum tisdagen 28.7 klockan 17 vid Medborgartorget i Helsingfors centrum. Svenska Yle bevakar händelserna, och kommer även att strömma över nätet direkt från platsen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen