Hoppa till huvudinnehåll

Depardieu får inreseförbud av Ukraina

Gérard Depardieu vid Canens filmfestival i maj 2015.
Gérard Depardieu ses som ett säkerhetshot av kulturministeriet i Ukraina. Bilden tagen vid filmfestivalen i Cannes i maj 2015. Gérard Depardieu vid Canens filmfestival i maj 2015. Bild: EPA/FRANCK ROBICHON depardieu

Skådespelaren och Putinanhängaren Gérard Depardieu får inte resa till Ukraina på fem år. Ukrainas kulturministerium ser Depardieu, och hundratals andra kulturpersonligheter, som ett hot mot landets säkerhet på grund av uttalanden om Ryssland och Ukraina.

Depardieu hamnade tidigare i juli på en lista över kulturpersonligheter som Ukraina anser att stöder kränkandet av landets suveränitet. Flera av personerna på listan ska ha understött Rysslands annektering av Krim år 2014. Också den amerikanske action-skådisen och Putin-vännen Steven Seagal uppges finnas med på listan.

Depardieu har gjort sig känd som en ljudlig förespråkare för Ryssland och landets president Vladimir Putins politik. Det mest kritiserade uttalandet gav han under ett besök i Lettland förra året.

– Jag älskar Ryssland och Ukraina, som är en del av Ryssland, sade Depardieu.

Han har också beskrivit Ryssland som en stor demokrati och Putin som en stor ledare. Enligt brittiska Guardian fick han tidigare i år också en inbjudan att besöka pro-ryska separatister i östra Ukraina.

Förra veckan besökte Depardieu Vitrysslands president Alexander Lukasjenko.

Gérard Depardieu med Vitrysslands president Alexander Lukasjenko.
Depardieu besökte Vitrysslands president Alexander Lukasjenko i slutet av juli. Lukasjenko har beskrivits som Europas sista diktator. Gérard Depardieu med Vitrysslands president Alexander Lukasjenko. Bild: EPA/ANDREI STASEVICH aleksandr lukasjenko

Fransk skatteflykting blev Putins vän

Depardieu är född i Frankrike men skaffade sig ryskt medborgarskap år 2013. Han lämnade sitt forna hemland under stora protester mot president François Hollandes planer på att höja skatterna för de som tjänar över en miljon euro.

I december 2012 meddelade Depardieu att han tänker lämna in sitt franska pass till president Hollande. Efter en kort vistelse i Belgien beviljades han i början av januari 2013 ryskt medborgarskap.

Depardieu tog emot sitt ryska pass i Sotji där han också träffade Putin. Sedan dess har han varit en stark anhängare av Putin, som också beskriver Depardieu som sin vän.

Verkar ännu inom filmbranschen

Depardieu har tidigare bland annat medverkat i filmer som Berättelsen om Pi, Asterix och Obelix och Mannen med järnmasken.

Tidigare i veckan rapporterade amerikanska Hollywood Reporter att han planerar en ny film om andra världskriget. Depardieu berättade om sina planer under sin resa i Vitryssland.

Filmen kommer enligt Depardieu att vara historiskt korrekt och handla om franska stridspiloter som stred mot Tyskland på östfronten tillsammans med Röda armén under andra världskriget.