Hoppa till huvudinnehåll

Mästarkurser hjälper unga musiker att utvecklas

Loviisa Tuomisto är en ung pianist från Vasa
Loviisa Tuomisto är en ung pianist från Vasa Bild: Yle/ Maria Helsing loviisa tuomisto

På Musikfestspelen Korsholm ordnas så kallade mästarkurser. Det går ut på att professionella musiker ger unga talangfulla musiker och sångare lektioner i deras instrument. På så vis kan de unga musikerna få värdefulla tips och feedback på hur de ska utvecklas som musiker.

Det var den konstnärliga ledaren Henri Sigfridsson som återinförde mästarkurserna i samband med Musikfestspelen Korsholm. Det var också så han själv kom i kontakt med Musikfestspelen då han deltog i Bella Davidovichs mästarkurs.

Loviisa Tuomisto från Vasa är en av deltagarna i år. Hon ska gå en mästarkurs i piano tillsammans med pianolektorn vid Sibelius-akademin, kammarmusikern och pianosolisten Juhani Lagerspetz. Hon ser fram emot kursen.

- Man får mycket ut av en mästarkurs. Man får träna teknik och höja nivån. Då börjar också styckena utvecklas och man känner att man klarar av dom bättre, säger Loviisa Tuomisto.

Händer som spelar på ett piano
Loviisa Tuomisto övar fyra till fem timmar per dag Händer som spelar på ett piano Bild: Yle/ Maria Helsing pianomusik

Det ger också mycket att träffa andra mästarkurs-deltagare då man får utbyta erfarenheter.

Började spela som femåring

Loviisa Tuomisto är 20 år och har spelat piano sedan hon var fem år. Då började hon ta pianolektioner vid Kuula-institutet i Vasa. Nu studerar hon piano vid konservatoriet i Helsingfors på yrkeshögskolenivå och hon satsar fyra till fem timmar varje dag på att öva.

Framtidsplanerna är ännu öppna. Loviisa Tuomisto har redan en studieplats inom musik på högskolenivå, men hon har inte ännu bestämt sig för om hon ska satsa professionellt på musiken.

- Jag har ännu ett år på mig att fundera på saken. Vi får se, säger Loviisa Tuomisto.

Läs också