Hoppa till huvudinnehåll

Skadad Helander drömmer om handboll i Bundesligan

Oliver Helander, IF Raseborg, i landslagsdressen
Oliver Helander, IF Raseborg, i landslagsdressen Oliver Helander, IF Raseborg, i landslagsdressen Bild: Yle/ Bubi Asplund helander oliver,Raseborg

Handboll och spjutkastning är grenar som är väldigt påfrestande för kastarmen. Ändå ångrar inte skadedrabbade Oliver Helander sitt grenval. I dag får han veta om armen måste opereras.

- Det är de här grenarna jag gillar och de är de här genarna jag vill syssla med, säger han utan att tveka.

I dag (29.7) får Oliver Helander besked om hans armbåge ska opereras eller inte. En operation betyder att han inte kan grenträna på flera månader.

- Jag får acceptera det och träna allt annat som jag inte behöver armbågen till. Det gäller att göra det bästa av situationen, säger han.

Handboll eller spjutkastning?

Oliver Helander har under de senaste åren till lust och leda fått svara på frågan om han ska koncentrera sig på handboll eller spjutkastning och när han fattar det slutliga beslutet.

Oliver Helander, IF Raseborg
Helander redo att kasta spjut sommaren 2014. Oliver Helander, IF Raseborg Bild: Yle/ Patric Westerlund spjukastare,Raseborg

- Inte har jag bestämt mig ännu. Jag har två år kvar av gymnasiet i Alingsås i Sverige, så efter det måste jag väl välja.

Han hör för tillfället till den absolut världstoppen i sin åldersklass (H19) i spjutkastning. Det är många som funderar hur det är möjligt att han kan vara så duktig trots att han inte tränar spjutkastning över huvudtaget på vintern.

- Jag har en ganska bra och naturlig spjutteknik och så har jag ju gott framåt i fysiken, säger Helander.

Vill spela i Elitserien

Den 18 år gamla Karisbördige BK-46-adepten säger att han kämpar hårt om en plats i Alingsås herrlag i Elitserien.

- Konkurrensen om spelplatserna är hårdare i Alingsås än här i Finland.

Helander tränar hårt i Sverige. Med klubblaget Alingsås tränar han så gott som varje dag, vanligen åtta eller nio träningspass i veckan. Minimiantalet träningspass i veckan är sex gånger.

Varje vecka har han en vilodag. Det betyder att Helander tränar dubbelt så många gånger i Sverige som han gjorde i Finland med BK-46.

- Jag har gått framåt fysiskt ganska mycket, säger han.

Snabb på plan

Helander märks och är kanske mest känd för sitt precisa och hårda skott från distans. Själv tycker han att han är mer än så på handbollsplanen.

- Jag tycker jag är helt okej på att finta och jag är också ganska snabb. I försvarsspelet har jag en del att jobba med.

oliver helander, fin-ita 13.10.2014
Helander i landslaget. oliver helander, fin-ita 13.10.2014 Bild: Yle/Janne Karinkanta handbollslandslaget

Oliver Helanders pappa Jan Helander är enligt Oliver Helander inte den som ger en massa råd och tips hur handboll ska spelas.

- Vi brukar mest prata om matcherna, hur det har gått och så, säger Helander.

Jan Helander spelade under sin karriär 575 matcher i BK-46. Han gjorde över 2000 mål. Jan Helander hann också med 53 landskamper.

Drömmer om Bundesligan

Oliver Helander har inte fått specialträning i försvarsspel i Alingsås.

- Det gäller att träna hårdare och göra sitt bästa på varje träning. Månne inte mitt försvarsspel blir bättre på det sättet.

Om Oliver Helander själv skulle få välja var hans handbollskarriär skulle fortsätta efter Alingsås skulle han välja tyska Bundesligan.

- Där spelas den bästa handbollen, så visst vill jag spela där.

Artikeln uppdaterades 29.7 kl. 9.36 med uppgiften om att Alingsås spelar i elitserien och inte i allsvenskan.