Hoppa till huvudinnehåll

Dofta på rosorna nästa gång du besöker sjukhuset

Rosen Rosa Mundi.
Rosa Mundi från 1583. Rosen Rosa Mundi. Bild: Yle/Hanna Othman rosarium

Vid huvudingången till Borgå sjukhus kan man njuta av rosenprakt hela sommaren lång. De flesta rosor i sjukhusets rosarium härstammar från 1800-talet.

Det är redan 18 år sedan rosariet grundades, och det finns ungefär fyrtiofem olika rossorter vid sjukhuset. Det finns rosor i olika former, färger och mönster. Det är röda, rosa, vita, gula och randiga rosor som trängs på gräsmattan. För den nyfikne finns det små skyltar under varje ros, så att man kan läsa vilken sort det är man snusar på.

Bernt Olin är ordförande för Borgå Trädgårdsförening och berättar att Toini Grönqvist och Maria de Lisitzin tog initiativ till rosariet. Rosariet grundades 1997 och de första rosorna planterades den våren. En kommitté planerade vilka rossorter som skulle finnas med i rosariet, och de första rosorna var trettiotre till antalet. I dag finns alla rossorter kvar förutom fem som fått stryka med.

Rosa Centifolia.
En Rosa Centifolia, alltså en ros med hundra kronblad. Den här arten är en Henri Martin från år 1863. Rosa Centifolia. Bild: Yle/Hanna Othman rosor,rosa centifolia

– Under åren har man planterat nya rosor och ersatt gamla. Vissa typer av rosor klarar inte vårt klimat så bra och det är viktigt att de står på rätt ställe för att överleva.

Bevara gamla rosor

En bakomliggande orsak till att man ville grunda ett rosarium var att patienter och besökare vid sjukhuset skulle ha något vackert att se på. Dessutom önskade grundarna bevara gamla rosor i området genom att samla dem på ett och samma ställe. Tanken är att rosorna ska vara förädlade före 1900-talet, säger Bernt Olin.

– Här finns några få som är förädlade efter 1900-talet. De flesta är från 1800-talet och här finns till och med rosor från 1300-talet och 1500-talet.

En av de äldsta rosorna i rosariet är en polkagrisrandig ros vid namn Rosa Mundi, från 1583. Just nu har rosen flera blom. Rosariet är oftast som vackrast i juni-juli månadsskiftet.

Trädgårdsföreningen sköter rosorna

Bernt Olin berättar att gammaldags rosor är buskrosor.

– Moderna rosor är vanligen grupprosor, rabattrosor och klängrosor.

Rosa rugosa.
Rosen F. J. Grootendorst har många små, fransiga blommor i klungor. Rosa rugosa. Bild: Yle/Hanna Othman rosa rugosa

Vanligen brukar rosorna i ett rosarium vara planterade enligt något speciellt mönster, men i Borgå är rosorna lite huller om buller.

Rosor kräver en del skötsel och ett gäng från Borgå Trädgårdsförening träffas första tisdagen varje månad för att ta hand om de väldoftande blomstren. Bernt Olin säger att föreningen gärna tar emot yngre krafter för att delta i skötseln av rosorna. Nu är det främst äldre medlemmar som pysslar om rosorna.

Läs också