Hoppa till huvudinnehåll

I Amosriket

söderlångviks gård
De fyra karyatiderna som ursprungligen stod på Svenska Teatern i Helsingfors söderlångviks gård Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland

Är det någonting speciellt du skulle vilja se på Kimitoön? frågade min värd Ralf Ginman mig när jag talade med honom i telefon innan jag kom till Dragsfjärd.

Ja, faktiskt, svarade jag. Jag skulle gärna se Söderlångvik Gård, en av den finlandssvenska kulturens vaggor. Du talar med rätt man, sade Ralf. Jag har varit förvaltare på gården i 22 år.

Amos Andersons sommarstuga

Det kändes mycket bra att besöka Söderlångvik tillsammans med Ralf Ginman. Jag menar bara det faktum att vi körde rakt in på gården och parkerade mitt framför herrgården.

söderlångviks gård
Ralfs Volvo och Amos stuga söderlångviks gård Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland

Förvaltaren på Söderlångvik måste bo på gården. Inte i herrgården som är ett museum utom i förvaltarens hus. Ralf känner alltså gården som sin egen ficka.

söderlångviks gård
Herrgården är hela 47 meter lång och ligger på ett fantastiskt ställe högt över Söderlångviken. söderlångviks gård Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland

Inne är det lyxigt värre. Fina tavlor och skulpturer. Pampiga möbler och stora och välfyllda bokhyllor. Inte så illa. För en sommarstuga.

söderlångviks gård
Det här kallar jag ett långbord. söderlångviks gård Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland
söderlångviks gård
Han tyckte om böcker, den där Amos. söderlångviks gård Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland
söderlångviks gård
Finlands äldsta bibel från 1642 söderlångviks gård Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland

Efter husesyn hos Amos tittar vi på parken och de många andra byggnaderna. Man märker att Ralf har varit förvaltare här och att han fortfarande känner för gården. Han rättar till föremål i huset, kommenterar saker och ting som minsann har varit i bättre skick när han basade över stället och han hälsar glatt på alla som jobbar här och som kommer emot oss.

söderlångviks gård, ralf ginman
Du får Ralf ur Söderlångvik men inte Söderlångvik ur Ralf söderlångviks gård, ralf ginman Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland

Parken är alldeles underbar. Det roliga med Söderlångvik är att gården är ett museum och samtidigt ett fungerande jordbruk. Det semestras och arbetas samtidigt på gården.

söderlångviks gård
Frodigt värre är det i parken söderlångviks gård Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland

Fastän det finns många och fina byggnader på gården, tycker jag att garaget är det mest fantastiska. Garagets bakvägg för att vara exakt.

Där står nämligen fyra karyatider i rad. Karyatiderna prydde en gång i tiden Svenska Teatern i Helsingfors innan den restaurerades 1935.

söderlångviks gård
En av karyatiderna. söderlångviks gård Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland

Du undrar förresten kanske vad den där Amos var för en filur? Han var chefredaktör för Hufvudstadsbladet 1922-45, konstmecenat och testamenterade sin förmögenhet till Föreningen Konstsamfundet. Han har till och med ett konstmuseum i Helsingfors uppkallat efter sig.

söderlångviks gård
En 19 år yngre Ralf Ginman is looking at things söderlångviks gård Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland

Hemma hos Ralf och Anita

Efter sightseeingen åker vi hem till Ralf och hans hustru Anita. De bor i ett radhus i Dragsfjärds kyrkby direkt vid kyrkan. Som vanligt får min Vespa och jag ett ställe att sova på.

vespa
Min Vespa får sova i cykelförrådet. Vad månne hon tycker om det? vespa Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland
radhus
Radhuset i Dragsfjärd radhus Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland
säng
Den söta sängen jag fick sova i. säng Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland

Vi äter gott (älg!) och så är det som sig bör dags för bastun. Medan bastun värms smuttar jag och Ralf på var sin cognac. Eller var sina två cognac för att vara helt ärlig. Jaloviina! Cognacen som smakar som den finska sommaren!

cognac
cognac Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland
bastu
Bastuselfie! bastu Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland

Efter bastun blir det ännu grillad korv och så är det sängdags. Än en gång somnar jag omedelbums och sover som en stock hela natten. Jag tror det beror på bastun.

Ralf och Anita Ginman
Så ledsna var Anita och Ralf när jag måste lämna dem på morgonen. Ralf och Anita Ginman Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland

Läs också