Hoppa till huvudinnehåll

Ingen operation för Oliver Helander

Oliver Helander, IF Raseborg, i landslagsdressen
Oliver Helander kan fortsätta spela handboll trots sin skada. Oliver Helander, IF Raseborg, i landslagsdressen Bild: Yle/ Bubi Asplund helander oliver,Raseborg

En kronisk ledbandsskada är orsaken till Karisbördige Oliver Helanders abrupta stopp på spjutsäsongen. Helander slipper dock operation.

Aderton år gamla Oliver Helander har redan anslutit sig till sitt klubblag i handboll Alingsås HK i Sverige. Han gick inte att nå på torsdagen, men hans mamma Leona Helander berättar att handbollsspel inte är förbjudet för honom,

- Armbågen blir ju inte bättre, men han kan belasta den mer och mer. Lite lugnare först och sedan kan han sakta öka på belastningen, säger Leona Helander.

Oliver får spela handboll, men han måste känna efter noga hur det känns.

- Eftersom det är frågan om kronisk skada blir den inte bättre av sig själv. Men nu avvaktar vi alltså med operation.

Kan bli operation senare

Blir det problem med armbågen senare så kan det bli aktuellt med operation.

- Det skulle i så fall betyda att ledbanden måste bytas ut och det är förstås en väldigt krävande operation, säger Leona Helander.

Oliver Helander har också en lös benbit i armbågen, men den är alltså inte orsaken till de smärtor han nu har lidit av.

Leona Helander säger att en kronisk ledbandsskada är en skada som oftast drabbar just kastare och då speciellt spjutkastare.

Oliver Helander representerar IF Raseborg i friidrott och har fått sin handbollsfostran i Karisklubben BK-46. Nu spelar han handboll för Alingsås HK i svenska elitserien.