Hoppa till huvudinnehåll

Nya finländare på USA:s sanktionslista

Affärsmannen Roman Rotenberg på hotell Långvik i juni 2014.
Roman Rotenberg på hotell Långvik i juni i år. Affärsmannen Roman Rotenberg på hotell Långvik i juni 2014. Bild: Lehtikuva / Mikko Stig roman rotenberg

Flera finländska företag och affärsmän med Finlandskoppling är med på USA:s nya sanktionslista mot Ryssland som publicerades på torsdagskvällen.

Bland de nya namnen på listan finns Roman Rotenberg och Kai Paananen.

Rotenberg har ryskt och finskt medborgarskap och är delägare i ishockeylaget Jokerit, medan Paananen är delägare i Esbobolaget Set Petrochemicals och i Southeast Trading, som verkar i Finland, Ryssland och Rumänien och liksom Paananen blir belagda med sanktioner.

Både Rotenberg och Paananen har kopplingar till den rysk-finländske affärsmannen Gennadij Timtjenko, som står den ryske presidenten Vladimir Putin nära och som redan tidigare finns på sanktionslistan.

Vill säkra sanktionernas effekt

USA:s finansministerium uppger att de nya sanktionsbelagda personerna och företagen stött Timtjenko och den likaså sedan tidigare sanktionsbelagde affärsmannen Boris Rotenberg och att man vill försäkra sig om de tidigare sanktionernas effektivitet.

Roman Rotenberg är Boris Rotenbergs son.

Även Roman Rotenbergs placeringsbolag som äger kongress- och badhotellet Långvik i Kyrkslätt samt en stor del av Jokerit och Helsingforsarenan är med på sanktionslistan, liksom Vandabolaget Airfix Aviation som erbjuder privata flygtransporter.

Paananen är styrelseordförande i Airfix Aviation.

USA:s sanktioner är en protest mot rysk inblandning i Ukraina. Även EU har belagt Ryssland med liknande sanktioner.

Totalt belade USA nu 26 nya personer eller företag med sanktioner. Deras tillgångar i USA blir frysta och amerikanska företag och privatpersoner förbjuds att idka affärer med dem.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes