Hoppa till huvudinnehåll

Sibeliustema på Ekenäs sommarkonserter

På torsdagseftermiddagen började Ekenäs sommarkonserter i en fullsatt Ekenäs kyrka. Tonsättaren Jean Sibelius är temat för konsertserien som pågår i fyra dagar.

Ekenäs sommarkonserter ordnas för 16 gången i år. Den fyra dagar långa festivalen går huvudsakligen av stapeln i Ekenäs kyrka.

Konserternas konstnärliga ledare Jukka-Pekka Saraste har i år låtit tonsättaren Jean Sibelius genomsyra konserterna. I år är det 150 år sedan Sibelius föddes.

Nya arrangemang av gamla stycken

Sibeliustemat kommer att synas på flera sätt under festivalen. Bland annat har pianisten Johannes Piirto gjort omfattande arrangemang av Sibelius stycken Granen och Etyd i a-moll för Finländska kammarorkestern.

Jukka-Pekka Saraste i Ekenäs kyrka.
Jukka-Pekka Saraste under den första konserten på torsdagen i Ekenäs kyrka. Jukka-Pekka Saraste i Ekenäs kyrka. Bild: Yle/ Robert Ehrsten klassisk musik,Ekenäs

På lördag får publiken lära sig mera om Sibelius på många olika sätt. Med på konserten är historiker Panu Pulma och tonsättaren Tapani Länsiö som berättar om Sibelius och hans tid. Orkestern spelar de stycken som beskriver de olika tidpunkterna då Sibelius levde och komponerade musik.

Förnyelse är viktigt för sommarkonserterna

Det är inte lekande lätt att hitta på olika teman varje år för festivalen, säger den konstnärliga ledaren Jukka-Pekka Saraste.

- Det är krävande. Man måste också tänka på många faktorer såsom orkesterns möjlighet och resurser att repetera.

Det är viktigt att konserterna inte börjar gå på rutin, enligt Saraste.

- Vi försöker att förnya oss hela tiden.

Läs också