Hoppa till huvudinnehåll

Tallinder siktar på att skapa hockeydrag igen i Åbo

henrik tallinder,
Ishockeyspelaren Henrik Tallinder har återvänt till TPS Åbo, klubben som han tog ligaguld med för 14 år sedan. henrik tallinder, Bild: Yle / Peter Karlberg henrik tallinder

Han har närmare 700 NHL-matcher på sin meritlista. Han har också tagit OS-silver och VM-guld med Tre Kronor. Nu är Henrik Tallinder, 36, tillbaka i TPS Åbo för att skapa ett lugn i lagets försvarsspel.

Tidigare den här veckan blev det klart att Åboklubben förstärker truppen med en klassvärvning i den rutinerade backen Henrik Tallinder. Staden Åbo är redan väldigt bekant för den 193 centimeter långe och 95 kilo tunga försvarspjäsen från Sverige.

- Vi har spenderat många somrar här, i alla fall en till en och halv månad per år och min fru är härifrån, så jag kan inte säga att jag nu har flyttat hit. Jag känner mig som hemma och det känns väldigt kul och inspirerande att komma hit.

- Jag har alltid trivts i Åbo. Jag gillar utformningen av Åbo och där vi har vårt hus är det fantastiskt fint. Åbo skärgård överlag är jättefint. Det är lika fint här som i Stockholms skärgård. Åbo som stad har också mycket historia och gott om restauranger, så det är kanon.

Tog ligaguld med TPS år 2001

TPS är också bekant för Tallinder sedan tidigare i och med att han spelade för Åboklubben säsongen 2000/2001. En tid som han gärna minns.

- Det var första gången jag flyttade från Stockholm, så det var otroligt stort för mig att komma iväg och se någonting nytt. Och att leva själv och ta hand om sig själv var också otroligt nyttigt. Sedan fick jag lite hjälp med min skridskoåkning när jag var här och det var i princip det som behövdes för att därefter ta steget till NHL. Jag är oerhört tacksam för att TPS gav mig chansen och jag utvecklades verkligen på många sätt, både som spelare och som människa. Jag hade otroligt kul och dessutom tog vi ligaguld det året och det var ju verkligen pricken över i:et.

Trots att det var 14 år sedan backen spelade för TPS har han inga problem med att känna igen ledarstaben.

- Man vet att man börjar bli gammal när alla som man har spelat med börjar bli coacher, säger Tallinder med ett skratt och fortsätter:

- Lagledaren Jani Kiviharju, tränaren Kimmo Rintanen och sportchefen Antero Niittymäki har jag spelat med. Och Tomi Kallio och Petteri Nummelin har jag tränat med på somrarna inför NHL-säsongerna.

Du har en enorm rutin, med nästan 700 NHL-matcher med Buffalo Sabres och New Jersey Devils i bagaget, och är en erkänt fysisk och defensivt skicklig back, vad mer kan du tillföra TPS nu som 36-åring?

- Nu ska jag ju bli offensiv nu när jag har blivit gammal. Nej, skämt åsido, det defensiva spelet är fortfarande min styrka. Sedan har min rutin gett mig ledaregenskaper och jag är inte rädd för att säga vad jag tycker. Det är en ganska positiv egenskap i ett omklädningsrum tycker jag.

I samband med att värvningen offentliggjordes tidigare i veckan sade TPS sportchef Antero Niittymäki just att TPS nu fick in en bra ledare till laget. Hur ser du på hans kommentar?

- Han har sett mig innan NHL-säsongerna när vi har tränat ihop, så han vet vad jag är för typ i omklädningsrummet. Jag är ganska easy-going, men om det börjar blåsa står jag upp för laget. Så man kan faktiskt luta lite mot mig ibland när det blåser. Jag sa bara ibland, inte hela tiden, säger stockholmssonen med ett brett leende.

"Det handlade inte alls om pengar"

TPS sportchef Antero Niittymäki var väldigt tydlig med att han verkligen ville få in dig i truppen, hur gick dina tankar gällande klubbvalet?

- Jag måste vara ärlig och säga att mycket handlar om min familj som har fått offra ganska mycket i och med att jag har spelat såpass länge i NHL som jag har gjort. För där har man inte så många lediga dagar med sin familj. Min fru och mina barn kommer att få det jättebra här i Åbo och det var en stor anledning till mitt klubbval. Det hjälper givetvis också till att vi sedan tidigare har ett hus här i Åbo. Men sedan är också TPS det enda laget för mig i Finland.

Tidigare i sommar sade du att klubbvalet står mellan svenska AIK, som också är din moderklubb, eller då TPS som du alltså valde till slut. Hur viktig var lönen i det här valet?

- Jag har varit väldigt lyckligt lottad som har fått en så lång karriär i NHL, där jag har fått bra betalt, så det handlade inte alls om pengar. Utan jag såg fram emot att hjälpa någon av mina favoritklubbar och det är AIK och TPS.

Henrik Tallinder, Buffalo Sabres, 2008.
Henrik Tallinder när det begav sig i NHL och Buffalo Sabres. Henrik Tallinder, Buffalo Sabres, 2008. Bild: EPA / All Over Press tallinder

TPS har minst sagt haft en hel del turbulens de senaste åren och Tomi Kallio, som nyligen också skrev på för TPS, sade att han först ville undersöka skicket på organisationen. Hur mycket har du följt TPS de senaste åren och är det här något du har funderat på?

- Inte så mycket, men visst har jag koll på vad som har hänt. Visst har det varit turbulens, men så fort jag fick höra att Niittymäki kommer in som sportchef och att klubben dessutom fixade in en jättebra coach kändes det mer som en inspiration till att komma hit.

Skada stoppade fortsatt spel i NHL

Förra säsongen inledde du med AHL-spel i Hartford Wolf Pack, som sedan blev schweiziska ligan och Zürich Lions. Hur kommer det sig att du lämnade Nordamerika?

- Jag blev skadad under training campen och då visste jag att det var kört i NHL och då blev det Schweiz och Zürich, där jag hade fantastiskt roligt.

Är du klar med NHL, eller skulle en stark säsong här kunna innebära en ny NHL-sejour?

- Det spelar ingen roll om jag har en kanonsäsong här. Jag är för gammal nu och jag har haft mina skador och det vet lagen om där borta. Det är därför jag inte är kvar i NHL, men det betyder inte att jag är en dålig ishockeyspelare, utan det betyder bara att jag är gammal och skadebenägen.

Är det här något som TPS-fansen ska oroa sig över?

- Nej, det borde det inte vara. Jag har rehabiliterat alla mina skador och jag har tränat hårt i sommar. Det känns nästan som att man var 20 år igen, säger den skämtglade svensken.

Du är 36 år och har nu skrivit på ett kontrakt på 1+1 år med TPS, hur länge kommer vi få se Henrik Tallinder på isen?

- Så länge jag har kul kommer jag att fortsätta spela. Men jag säger bara allt det här för att motståndarna inte ska tro att jag är så bra, så att jag kan få en liten fördel där (skratt).

Men det kanske är lite farligt om jag sänder ut i radion att du är skadebenägen. Jag menar du kommer kanske att åka på en hel del smällar bara på grund av det?

- Jag har nog tagit mina smällar, så jag vet hur man ska klara sig ute på isen, så det är ingen fara.

Färdig med Tre Kronor

Landslagsmässigt har du flera fina meriter. 2014 var du med i Sveriges silverlag i OS i Sotji och 2013 fick du vara med om att fira VM-guld med Tre Kronor på hemmaplan. Hur ser du på spel i landslaget framöver?

- Den biten är också över nu. Jag har haft väldigt kul när jag har varit med i Tre Kronor och dessutom fått med mig några medaljer, så jag har varit väldigt lyckligt lottad.

- Men nu får de yngre ta över i landslaget och jag kommer att satsa allt på TPS, allt för att vi ska ha en bra säsong och komma långt.

Ishockeyspelare tampas.
Tallinder in action för Tre Kronor. Ishockeyspelare tampas. Bild: EPA/All over press henrik tallinder

Vad kan TPS supportrar förvänta sig av dig?

- En defensivt pålitlig back som inte tar några stora risker, men visst kan jag smälla dit ett slagskott så gör jag gärna det. Jag spelar för att vinna och det har jag alltid gjort. TPS har bra förutsättningar nu med en del unga killar som kommer upp och skapar lite energi. Och det är otroligt viktigt. Förra säsongens juniorlag som vann ligan har ju många bra spelare på väg uppåt i karriären.

Hur ser du på era chanser i ligan?

- Kan vi skapa en trygghet i defensiven kan det bli riktigt riktigt bra.

"Vi ska rocka igång den här staden"

Den meriterade svensken blir en viktig pusselbit nästa säsong och TPS har även värvat Eric Perrin och Tomi Kallio. En trio som alla är 35+. Med sedan tidigare finns som bekant även evigt unge och förra säsongens lagkapten Petteri Nummelin.

- TPS kommer nog ha ligans äldsta powerplay någonsin (skratt). Vår rutin är ju det vi ska tillföra ungdomarna så att det blir ett lugn i truppen. Inom lugnet ska vi sedan försöka skapa kaos för motståndarna och det är ju det som är grejen. Att få ihop allt till ett lag som känns tryggt, men ändå inspirationsrikt.

TPS har minst sagt haft svårt att fylla Åbohallen de senaste säsongerna. Du får chansen här och nu att sälja in varför man ska se era matcher den kommande säsongen?

- Vi ska rocka igång den här staden, så att det blir en hockeystad igen. För det är ju Åbo och TPS är ju en stor del av den här staden. Det är dags att rocka igen inom hockeyn i Åbo.

Fakta: Henrik Tallinder:
Position: back
Ålder: 36 år
Längd: 193 cm
Vikt: 95 kg
Moderklubb: AIK
Klubbar: AIK, Piteå, TPS Åbo, Buffalo, Linköping, Bern, New Jersey, Zürich.
Meriter: VM-guld 2013, OS-silver 2014, finsk mästare 2001. 678 NHL-matcher.
Mer spelarfakta hittar du på eliteprospects.com