Hoppa till huvudinnehåll

Veganerna växande kundgrupp i Tyskland

Sortiment i den tyska vegankedjans Veganz varuhus i Berlin.
Michéle Hengst vid varuhuskedjan Veganz säger att man också försöker nå personer som bara vill äta veganskt ibland. Sortiment i den tyska vegankedjans Veganz varuhus i Berlin. Bild: Yle / Johnny Sjöblom vegansk mat

I Tyskland ökar antalet veganer i rask takt och inom livsmedelsbranschen satsar man nu starkt på produkter för veganer. I huvudsak är det ändå de vanliga kunderna man vill nå med de veganska produkterna.

På Joni Purmonens gym i Berlin är många av kunderna veganer. Själv har han varit vegan i över 20 år.

Purmonens livsstil hänger ihop med hans tidigare förflutna som djurrättsaktivist. Han hörde i början av 90-talet till den grupp aktivister som delvis genom direkta aktioner bekämpade pälsnäringen i Finland.

– Tidigare var vi veganer förstås en mycket marginell grupp, men i dag kan i princip vem som helst vara vegan. Det finns arbetare, pensionärer och hela familjer. Till exempel här på gymet är ungefär var femte vegan, säger Purmonen.

Utbudet ökar

I Tyskland räknar man i dag att det finns omkring en miljon veganer och antalet ökar hela tiden. Samtidigt ökar också gruppen människor som går under benämningen flexitarier, alltså personer som ibland äter vegetariskt och veganskt, men som samtidigt också använder sig av animaliska produkter.

Veganen Joni Purmonen driver ett gym i Berlin.
Veganen Joni Purmonen driver ett gym i Berlin. Veganen Joni Purmonen driver ett gym i Berlin. Bild: Yle / Johnny Sjöblom joni purmonen

För många handlar det veganska inte heller endast om djurens väl och ve, utan man väljer det veganska för att man är övertygad om att det handlar om en hälsosammare livsstil.

– Under de närmaste åren kommer säkert nya specialaffärer och restauranger att fortsätta ploppa upp i snabb takt. Jag tror ändå att den stora tillväxten kommer från vanliga restauranger som börjar servera veganska alternativ för att inte gå miste om kunder, säger Purmonen.

– Men specialaffärerna är förstås också fortfarande viktiga. De är pionjärerna och leder utvecklingen.

Marknaden växer starkt

Inom den tyska livsmedelsbranschen ökar försäljningen av veganska produkter mycket starkt just nu. Det har man märkt av också inom varuhuskedjan Veganz, som enbart säljer veganska produkter.

– Där som bioprodukterna tidigare var den stora hitten är det nu de veganska produkterna som vinner terräng. Vegan är nu det som bio har varit under de senaste åren, säger Michéle Hengst från Veganz.

Inom företaget har man också ett eget produktsortiment som säljs av några stora tyska butikskedjor. Det här samarbetet ger kunder över hela landet.

– Vi försöker förstås också nå de kunder som äter veganskt bara ibland och nöjer sig med tre-fyra produkter som man får i sin lokalbutik. Det här är en snabbt växande kundgrupp just nu, säger Hengst.

De stora går med

Och att här finns pengar att hämta bevisas väl bäst av att också de största lågpriskedjorna Aldi och Lidl nuförtiden har allt fler veganska produkter i sortimentet. På Veganz är man enligt Hengst inte rädd för konkurrensen utan man ser tvärtom att det kan öka efterfrågan ytterligare.

För kunden betyder konkurrensen naturligtvis lägre priser. I dagens läge är de veganska produkterna oftast rätt så dyra.

– Visst är tysken mycket prismedveten, men samtidigt förstår man också värdet av en produkt. Om man anser att en produkt är bra är man nog också beredd att betala för den, säger Hengst.

– Vi kommer knappast någonsin att ha de billigaste produkterna, eftersom vi också är mycket måna om hur produkterna produceras.

Men trots att utbudet hela tiden blir större kan det ändå fortfarande vara en utmaning att leva som vegan.

– Jag vill ogärna skryta med hur svårt det var på 90-talet. Om man väljer att bli vegan i dag kan det säkert kännas lika svårt. Men som veganveteran är det nog lätt och fint att leva här i Berlin, säger Joni Purmonen.

Läs också