Hoppa till huvudinnehåll

"Vi måste ta emot fler invandrare"

Thomas Elfgren, kriminalöverkommissarie och fullmäktigeledamot från Sibbo.
Thomas Elfgren är engagerad i frågor gällande mångkulturalism. Thomas Elfgren, kriminalöverkommissarie och fullmäktigeledamot från Sibbo. Bild: Yle / Hanna Othman thomas elfgren (sfp)

Vi har råd, möjlighet och utrymme att ta emot fler invandrare, säger Thomas Elfgren. Det finns miljoner flyktingar runtom i världen som lever i vidriga förhållanden.

Thomas Elfgren är kriminalöverkommissarie och Sibbobo med ett brinnande intresse för mänskliga rättigheter. Han har ett givet intresse för den pågående diskussionen kring mångkulturalism. Han är pappa till sex adoptivbarn från Rwanda och pratar för ett mångkulturellt Finland av helt naturliga skäl.

– Det är en av de stora frågorna som jag följer med noga. Jag var med på demonstrationen på medborgartorget i tisdags, det är en upplevelse som jag aldrig kommer att glömma. Man har ibland kanske upplevt att finländare har blivit allt mer diskriminerande, men den tillställningen visade än en gång att vi är ett civiliserat folk.

Elfgren har följt med sannfinländaren och riksdagsledamoten Olli Immonens skriverier en tid, och han är inte alls förvånad över Immonens uttalande mot mångkulturalism.

– Jag är inte alls förvånad. Det är ganska vidrigt vad han och hans anhängare håller på med.

Felaktig bild av klimatet i Finland

En av de sakerna som stör Thomas Elfgren i diskussioner av det här slaget, är den felaktiga bilden man får av åsiktsklimatet i Finland.

– Vi är fortfarande ett civiliserat land och majoriteten av finländarna stöder ett mångkulturellt Finland av helt naturliga och uppenbara skäl.

Men om man inte är på alerten kan man få en felaktig uppfattning delvis på grund av att medierna inte ställer de rätta frågorna och aldrig följer upp svar som ges, säger Elfgren.

– Man låter populistiska uttryck stå kvar i rubrikerna utan att se innebörden i dem och ifrågasätta dem.

Thomas Elfgren tror att de flesta av invandrarna som bor i Finland aktivt följer med samhällsdiskussionen och har en realistisk bild av vad som sker. Hans egna barn känner sig trygga i Finland och har aldrig råkat ut för obehagliga situationer på grund av sitt ursprung.

Fler flyktingar till Östnyland

Thomas Elfgren hör till Svenska folkpartiet och är också kommunfullmäktigeledamot i Sibbo. Han är stolt över att Sibbo fattade beslutet att ta invandrare till kommunen för ungefär ett år sedan.

– Diskussionen i fullmäktige var mycket kort och alla politiska partier stödde det. Jag är stolt över den dagen och det beslutet.

Han är av den åsikten att regionen borde ta emot fler flyktingar.

– Det är inte bara frågan om vi skulle kunna ta, utan vi måste ta. Konflikterna runtom i världen är sådana. Vi har miljoner flyktingar som inte är flyktingar på grund av eget val och de lever i vidriga förhållanden. Vi har råd, möjlighet och utrymme att ta mera flyktingar.

En sak som Elfgren poängterar är att det är viktigt att vi kommer fram med vad vi finländare står för.

– Vi ska inte hänga upp oss på den bilden som ett visst politiskt parti vill ge till oss övriga i Finland.

Thomas Elfgren var gäst i sommarserien Torgtorsdag i God morgon Östnyland på Radio Vega torsdagen den 30 juli.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland