Hoppa till huvudinnehåll

Assembly inte bara datorfestival

björn karlsson
E-sportkommentator Björn Karlsson ute i solskenet före han dyker in i Assemblys halvmörker. björn karlsson Bild: Yle/Carina Bruun björn karlsson

Datorfestivalen Assembly har vuxit till jättelika proportioner sen den första gången ordnades i Grankulla 1992.

I år räknar arrangörerna med 5000 besökare och 3000 datorer på plats. Via nätet tar många fler del av så kallade "demo"-konstverk och e-sportgrenarna som också delvis sänds i vanlig tv.

– E-sport har blivit riktigt stort, med prispengar som kan röra sig i miljonklassen. Grenen behöver inte längre försvara sin existens och behöver inte bry sig om dem som menar att det inte är en sport, säger Björn Karlsson,

Han är en av Svenska Yles sportkommentatorer med e-sport som sitt gebit.

Passar alla

Förra året blev finska spelarkretsar upprörda när en koreansk takorganisation för e-sport försökte insistera på separata klasser för kvinnor och män.

– Det är inte så många kvinnor som spelar, men det här om någon är en sport där det inte finns några motsättningar mellan könen. Det är en mental kamp. Det handlar om förutsättningar och fördomar. Grabbkulturen inom spelvärlden är ett problem, säger Karlsson.

Inte alltid lätt

Det är inte alltid det enklaste att referera e-sporter.

– Man får ha tungan rätt i mun. Det finns väldigt många experter hemma i soffan som vet mer än du. Du måste visa att du har en viss kompetens men samtidigt måste du hålla dig på en nivå som passar dem som bara knäpper på tv:n, säger Karlsson.

Assembly Summer: Counterstrike sänds i TV2 lördagen 1.8 kl. 21:00.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen