Hoppa till huvudinnehåll

En flyktings resa från Syrien till Finland

En flyktings färd genom Europa
Så här gick Abdulrahman Mushaals färd genom Europa. En flyktings färd genom Europa Bild: Yle en flyktings resa

Ännu för 50 dagar sedan bodde Abdulrahman Mushaal i Syriens största stad Aleppo. Nu är han en flykting utan hem.

Det var för ett år sen som 18- åriga Mushaal bestämde sig för att han måste bort. I Aleppo finns ingen elektricitet och inget rinnande vatten. Han kan inte gå i skolan.

Dyr och farlig färd

Under året har han jobbat hårt för att spara pengar till resan. Han har jobbat som försäljare och hos släktingar.

Den långa och plågsamma resan som Abdulrahman Mushaal nyss har avslutat kostade honom 7000 euro. En säkrare resa med hjälp av smugglare skulle kosta närmare 10 000. För att samla ihop tillräckligt gav Abdulrahmans mamma honom sina guldbesparingar som han bytte till pengar.

Abdulrahman Mushaal
Abdulrahman Mushaal kom till mottagningscentralen i Krämertsskog för några dagar sen. Abdulrahman Mushaal Bild: Yle abdulrahman mushaal

Hans mamma är den enda nära familjemedlemmen Abdulrahman har. Men hon skulle inte ha klarat resan hit och stannade därför kvar.

40 dagars flykt

Abdulrahman Mushaal har ett knivskarpt minne och berättar i detalj om den fyrtiotre dagar långa färden.

För att komma fram till Finland måste han resa genom hela Europa - till fots, med buss och med tåg. Samtidigt skulle han hålla sig hel och ren så att han inte skulle väcka så mycket uppmärksamhet.

Att komma ut ur Syrien är svårt. Flyktingarna får höra att de borde stanna i Syrien och strida för sitt land. De flesta går via ISIS genom Libanon och med båt till Turkiet.

När Abdulrahman Mushaal ska berätta om båtfärden från Turkiet till Grekland har han svårt att hitta orden.

– Vi var 53 personer i en sex meter lång gummibåt. En av oss blev utnämnd till kapten, vi visste ingenting om hur vi skulle komma fram. Men efter två timmar kom vi fram till en ö i Grekland. Vi hade tur som kom fram, många åker i flera timmar och många dör på vägen, säger Mushaal.

Poliser som hotar

Resan fortsatte till ett flyktingläger och sedan upp genom Makedonien.

I Belgrad blev Abdulrahman tagen av poliser som pressade honom på pengar. Om han inte betalade så skulle de skicka honom tillbaka till Syrien.

Efter att ha kommit genom halva Europa så delade gruppen på sig. De måste röra sig två och två, eller ensamma, för att inte dra till sig uppmärksamhet och bli fast.

Abdulrahman har gått genom skog och i berg i många dagar för att komma norrut. Han har rört sig längs med gränserna och kollat med andra flyktingar vilka vägar som man kan gå och inte.

Ingenting kvar i hemstaden

Abdulrahman Mushaal tänker på framtiden. I ett år har han studerat biologi och skulle gärna fortsätta med det. Han har en bra engelska och säger att den hjälpte honom på resan.

– När jag kom ut från Syrien bestämde jag mig för att ta mig till Finland. Jag har hört att det är ett bra land som hjälper flyktingar som har det svårt. Det är vad jag har hört. Min resa tar inte slut före jag vet om jag får stanna, säger Abdulrahman Mushaal.

I hemstaden Aleppo bodde Abdulrahman Mushaal med sin mamma. Deras hus fanns fem meter från en militäranläggning och två små bomber som skulle träffa militärbyggnaden landade på deras hus.

Hans största önskan är att Aleppo ska bli säkert och han kan flytta tillbaka.

– Jag önskar att jag får stanna här och att min mamma kan komma hit. Om kriget slutar i Syrien ska jag tillbaka. Aleppo är så vackert, du vet, säger Abdulrahman.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes