Hoppa till huvudinnehåll

"Håll reda på till vilket kontor du är på väg"

Mauri Molander
Mauri Molander Bild: Yle/Sofia Strömgård mauri molander

Från och med måndag ser en helt ny bank dagens ljus i Östnyland. Då slår Östnylands andelsbank och Porvoon osuuspankki ihop sina påsar och bildar det nya Östnylands Andelsbank.

Den nya banken har två kontor i Borgå, ett på Krämaregatan och ett på Fredsgatan. Om man bokar tid till banken så gäller det att försäkra sig om vilket kontor det handlar om, säger VD Mauri Molander.

De två andelsbankernas kunder i Östnyland kommer att märka av fusionen mellan Östnylands Andelsbank och Borgå Andelsbank på måndag. Vid Fredsgatan i Borgå slår ett helt nytt kontor upp sina dörrar, i de utrymmen där Seurahovis nattklubb tidigare fanns.

VD Mauri Molander säger att det känns aningen spännande att han snart inte är VD för Porvoon osuuspankki längre, utan för den nya banken Östra Nylands andelsbank.

– Kunderna märker ingenting stort på måndagen. Vi har bara ett nytt namn och nya öppethållningstider, säger han.

Mauri Molander säger att allting med den nya banken är klart. Det mest arbetsdryga har varit att få in alla kunder i samma datasystem. Det ska vara klart i mitten av september.

Fram till årsskiftet har Östnylands Andelsbank två kontor i Borgå eftersom det gamla kontoret vid Krämaretorget ännu håller öppet i fem månader.

Ser ljus på framtiden

I och med fusionen har Östnylands Andelsbank 55 000 kunder och kontor i Lovisa, Borgå, Sibbo och Borgnäs.

– Framtiden i Östnyland ser ganska bra ut om man jämför med hela Finland. Vi har det lite bättre här och det borde vi komma ihåg, säger Mauri Molander.

Fastän de ekonomiska utsikterna är svaga uppmanar Molander östnylänningarna att våga göra mer än förut.

– Köp ny bostad eller köp ny bil. Det ser ju ganska bra ut för dem som har jobb. Men jag förstår att människor är oroliga över framtiden med tanke på alla dåliga nyheter om samarbetsförhandlingar och uppsägningar.

I kontoret vid Krämaregatan kan kunderna tillsvidare lämna in sin spargris och se hur pengarna räknas. När kontoret stängs är det tyvärr inte sagt att man kan njuta av myntens klirr på det nya kontoret vid Fredsgatan.

Vad som ska häna med kontoret på Krämaregatan är fortfarande öppet.