Hoppa till huvudinnehåll

Labyrint tycker till om svenska polisen

Aki (Aleksi Swallow), Jacco (Jacques Mattar) och Dajanko (Dejan Milacic) från Labyrint besökte Sommarstiftelsen
Aki (Aleksi Swallow), Jacco (Jacques Mattar) och Dajanko (Dejan Milacic) från Labyrint besökte Sommarstiftelsen Bild: Yle / Dan Granqvist gäster,hiphop,labyrint,sommarstiftelsen,stiftelsen

Hiphopgruppen Labyrint gästade Sommarstiftelsen och snackade om den stormiga relationen mellan hiphopartister och polisen, bland annat incidenten med Snoop Dogg. Kolla också in videon!

Direkt efter att ha landat på Helsingfors-Vanda flygplats tågar killarna i Labyrint - det vill säga Jacques ”Jacco” Mattar, Simon ”Sai” Wimmerberg, Aleksi ”Aki” Swallow och Dejan ”Dajanko” Milacic, in i Stiftelsen studio. Det är i Finland för en spelning på Tavastia i Helsingfors, deras första uppträdande inför finsk publik.

Förra lördagen var Labyrint förband till Snoop Dogg då världstjärnan uppträdde i Uppsala, där den svenska hiphopgruppen har sina rötter. Efter konserten stoppades Snoop Dogg av polisen i en fordonskontroll och var tvungen att följa med till polisstationen för att lämna urinprov.

Efter incidenten lade Snoop upp en film på Instagram där han säger att han aldrig tänker komma tillbaka till Sverige. Han säger till sina svenska fans att han är ledsen, men att de har sin polis att tacka för att han aldrig kommer att sätta sin fot i landet igen.

”Jag är på väg till polisstationen för att kissa i en burk, fast jag inte har gjort något annat än kommit till det här landet och haft en konsert”, säger Snoop Dogg i ett filmklipp taget i baksätet på den svenska polisbilen.

Här är Snoop Doggs efterreaktioner.
Skip Instagram post

Hur känner ni inför hur Snoop Dogg blev behandlad av polisen?

- Det är sjukt. Vi har varit med om samma sak länge så vi är inte överraskade. Razzia i logen och polisen har följt efter oss på väg till hotellet. Vi är inte det minsta förvånade. Nu har det lugnat ner sig lite för vår del i alla fall, säger Aki.

Hur kan det här påverka inställningen till Sverige bland utländska artister?

- Jag tror säkert det kan påverka. Vi som är från Sverige är ju här, så oss påverkar det inte direkt, säger Aki. Men många är trötta på det.

Dajanko vill lyfta fram att det inte bara är artisterna som påverkas av polisens övervakning på konserterna.

- Det finns publik som inte pallar komma på en Labyrintkonsert för att polisen är överrepresenterad på våra spelningar. De orkar inte bli förda till polisstationen efter konserten.

Lugn stämning på spelningarna

Labyrints låtar skildrar ibland väldigt våldsamma miljöer. Jacco säger att de själva är totalt emot all slags våld.

- Om vi sjunger om våld så är vår mening att belysa saker och prata om vilka konsekvenserna av våldet blir, säger han.

- Vi slutar spela om vi ser att folk börjar tjafsa i publiken, vilket kan hända ibland när det är trångt. Skulle det spåra ut bryter vi spelningen tills det blir lugnt igen, säger Dajanko.

Kolla in hur det såg ut då Labyrint gästade Sommarstiftelsen.

 • Juha Sipilä

  HS: Centerns stöd dalar – snart tillbaka där det var för fem år sedan

  Med Sipilä vid rodret har stödet gått både upp och ner.

  Statsministerpartiet Centern visar en sjunkande trend i sina understödssiffror och närmar sig nivån partiet låg på år 2012 innan Juha Sipilä tog över och stödet för partiet började ta fart, enligt en opinionsundersökning som Helsingin Sanomat har låtit göra.

 • Elviss Krastins, Markus Kaurto och Antti Ropponen blockar.

  Viktig seger för Finland – nu nära VM

  ”Vi har en fantastisk möjlighet”.

  Finlands volleybollandslag tog ett stort steg närmare VM då man besegrade Spanien med 3–1 i set. Laget har nu allt i egna händer inför den sista kvalmatchen mot Tjeckien.

 • Passagerare väntar på att få checka in på British Airways-flyg.

  BBC: British Airways flyg avgår nästan som normalt på söndagen

  It-problem orsakade kaos på Londons flygplatser på lördagen.

  Kaoset vid Londons flygplatser väntas lugna ner sig på söndagen. British Airways uppger att de försöker återgå till en ”närapå normal tidtabell” vid flygplatsen Gatwick och få majoriteten av tjänsterna vid Heathrow att fungera, skriver BBC.

 • Rockmusikern Gregg Allman avled den 27 maj 2017.

  Rock- och bluessångaren Gregg Allman är död

  Allman blev 69 år gammal.

  Den amerikanska rock- och bluessångaren Gregg Allmann är död. Hans själfulla stämma gjorde bandet The Allman Brothers ett av de största rockbanden under 1970-talet.

Nyligen publicerat - X3M