Hoppa till huvudinnehåll

Labyrint tycker till om svenska polisen

Aki (Aleksi Swallow), Jacco (Jacques Mattar) och Dajanko (Dejan Milacic) från Labyrint besökte Sommarstiftelsen
Aki (Aleksi Swallow), Jacco (Jacques Mattar) och Dajanko (Dejan Milacic) från Labyrint besökte Sommarstiftelsen Bild: Yle / Dan Granqvist gäster,hiphop,labyrint,sommarstiftelsen,stiftelsen

Hiphopgruppen Labyrint gästade Sommarstiftelsen och snackade om den stormiga relationen mellan hiphopartister och polisen, bland annat incidenten med Snoop Dogg. Kolla också in videon!

Direkt efter att ha landat på Helsingfors-Vanda flygplats tågar killarna i Labyrint - det vill säga Jacques ”Jacco” Mattar, Simon ”Sai” Wimmerberg, Aleksi ”Aki” Swallow och Dejan ”Dajanko” Milacic, in i Stiftelsen studio. Det är i Finland för en spelning på Tavastia i Helsingfors, deras första uppträdande inför finsk publik.

Förra lördagen var Labyrint förband till Snoop Dogg då världstjärnan uppträdde i Uppsala, där den svenska hiphopgruppen har sina rötter. Efter konserten stoppades Snoop Dogg av polisen i en fordonskontroll och var tvungen att följa med till polisstationen för att lämna urinprov.

Efter incidenten lade Snoop upp en film på Instagram där han säger att han aldrig tänker komma tillbaka till Sverige. Han säger till sina svenska fans att han är ledsen, men att de har sin polis att tacka för att han aldrig kommer att sätta sin fot i landet igen.

”Jag är på väg till polisstationen för att kissa i en burk, fast jag inte har gjort något annat än kommit till det här landet och haft en konsert”, säger Snoop Dogg i ett filmklipp taget i baksätet på den svenska polisbilen.

Här är Snoop Doggs efterreaktioner.
Skip Instagram post

Hur känner ni inför hur Snoop Dogg blev behandlad av polisen?

- Det är sjukt. Vi har varit med om samma sak länge så vi är inte överraskade. Razzia i logen och polisen har följt efter oss på väg till hotellet. Vi är inte det minsta förvånade. Nu har det lugnat ner sig lite för vår del i alla fall, säger Aki.

Hur kan det här påverka inställningen till Sverige bland utländska artister?

- Jag tror säkert det kan påverka. Vi som är från Sverige är ju här, så oss påverkar det inte direkt, säger Aki. Men många är trötta på det.

Dajanko vill lyfta fram att det inte bara är artisterna som påverkas av polisens övervakning på konserterna.

- Det finns publik som inte pallar komma på en Labyrintkonsert för att polisen är överrepresenterad på våra spelningar. De orkar inte bli förda till polisstationen efter konserten.

Lugn stämning på spelningarna

Labyrints låtar skildrar ibland väldigt våldsamma miljöer. Jacco säger att de själva är totalt emot all slags våld.

- Om vi sjunger om våld så är vår mening att belysa saker och prata om vilka konsekvenserna av våldet blir, säger han.

- Vi slutar spela om vi ser att folk börjar tjafsa i publiken, vilket kan hända ibland när det är trångt. Skulle det spåra ut bryter vi spelningen tills det blir lugnt igen, säger Dajanko.

Kolla in hur det såg ut då Labyrint gästade Sommarstiftelsen.

Nyligen publicerat - X3M

 • Joakim Gistö ordnar SYh-FIILIS race

  Pampasveckan dag för dag för tre Vasastuderande

  Tre Vasastuderande berättar om sina Pampasplaner.

  I tisdags kickade Pampasfirandet i gång för många Vasastuderande! Det är just denna vecka som för många studerande blir den vecka de kommer ihåg allra bäst från studietiden. Här berättar tre erfarna Pampasfirare om den kommande veckan.

 • Sångaren Alma Miettinen

  Tjuvkika i Almas galna kalender

  Alma flyger runt världen som en galning.

  Från Los Angeles till London, via Oslo och vidare till Tyskland. Alma rusar mellan världsdelarna för att prata om sin nya låt. Väl hemma passar hon på att snacka med mamma och städa rummet.

 • Pampas nationaldag - Syhfiilisrace

  Vem borde vinna bästa outfit i SYh-FIILIS race?

  Vem borde vinna bästa outfit i SYh-FIILIS race?

  Idag kör Pampasveckan igång. Allt startar med ett race som årligen arrangerats i Vasa sedan 2001, nämligen SYh-FIILIS race. Racet där studerande klär ut sig och ska försöka lösa ordgåtor för att hitta rätt plats i Vasa eller Korsholm.