Hoppa till huvudinnehåll

Nytt ebola-vaccin skyddar upp till 100 procent

Arkivbild från 3 februari 2015 där läkaren Francis Kateh frivilligt deltar som testperson av ebolavaccinet.
Arkivbild från 3 februari 2015 där läkaren Francis Kateh frivilligt deltar som testperson av ebolavaccinet. Arkivbild från 3 februari 2015 där läkaren Francis Kateh frivilligt deltar som testperson av ebolavaccinet. Bild: AFP / Lehtikuva ebolavaccin

I Norge har forskare på rekordtid utvecklat ett nytt vaccin mot ebola som har visat sig vara väldigt effektivt. Hittills har ingen av de tusentals människor som fått vaccinet insjuknat i ebola.

Enligt de första resultaten fungerar vaccinet alltså till hundra procent, men det här kan ännu ändras meddelar forskarna.

Norska folkhälsoinstitutet har gjort vaccinstudien tillsammans med hälsomyndigheterna i Guinea, Världshälsoorganisationen WHO och Läkare utan gränser.

WHO optimistisk

Världshälsoorganisationen WHO är optimistisk och hoppas att vaccinet kan sätta stopp på ebola-epidemin i Västafrika.

- Om vaccinet visar sig vara effektivt, så är det banbrytande. Det kommer att förändra hanteringen av ebola-utbrotten nu och i framtiden, säger WHO:s generaldirektör Margaret Chan.

Inkubationstiden för ebolaviruset är 2-21 dygn. I Västafrika har 11 000 dött till följd av ebola. Omkring 27 000 har smittats.

Läs också