Hoppa till huvudinnehåll

Peking värd för vinter-OS år 2022: "Val mellan pest och kolera"

Peking värd för vinter-0S år 2022
Peking är värd för vinter-OS år 2022. Peking värd för vinter-0S år 2022 Bild: EPA/HOW HWEE YOUNG 2022

Peking blir den första staden som arrangerar både vinter- och sommar-OS. Kinas huvudstad besegrade Kazakstans största stad Almaty i en oväntat jämn omröstning vid Internationella olympiska kommitténs möte i Kuala Lumpur.

Valet stod alltså mellan Almaty och Peking som var förhandsfavorit inför IOKs omröstning i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur.

Peking fick 44 röster mot hela 40 för Almaty. Kazakstans största stad ansågs ha stärkt sina aktier på slutrakan av sin kampanj där man underströk rent sportsliga aspekter.

Almaty har i motsats till Peking snö på närliggande berg och avstånden mellan olika arenor och tävlingsorter är relativt korta jämfört med Peking, där många grenar kommer att avgöras på nästan 200 kilometers avstånd från staden som sannerligen inte är känd för sina vita snö.

Segern firades med välorkestrerad fest i Peking

I Kina togs beskedet emot med stort om än disciplinerat jubel utanför OS-stadion i Peking.

Festen var väl orkestrerad och ett exempel på Kinas argument om att Peking är ett säkert och tryggt val eftersom man redan har erfarenhet av sommar-OS år 2008.

Kineserna underströk också att det finns 300 miljoner invånare i norra Kina som är allt mer intresserade av vintersport.

Man framhåller också att Peking blir den första staden som får arrangera både vinter- och sommar-OS.

IOKs beslut innebär också att östasiatiska länder får arrangera tre OS i rad; vinter-OS år 2018 i Sydkoreanska Pyeongchang, sommar-OS i Tokyo i Japan år 2020 och alltså vinter-OS i Kina år 2022.

Kritik mot mänskorättsbrott i Kina

Kritiken mot både Kina och IOK kommer att bli hård igen, precis som då Peking fick sommar-OS och mänskorättsorganisationer protesterade högljutt mot omfattande mänskorättskränkningar som pågår än i denna dag.

Varken Kina eller Kazakstan var förhandsfavoriter då tävlingen började, dels på grund av bristen på demokrati.

När städer som Oslo och Stockholm drog sig ur leken, hade IOK inget annat val än att välja mellan pest och kolera som mänskorättsaktivister uttryckte det.

Sedan sommar-OS har Kina trappat upp sitt eget såkallade krig mot terror.

Myndigheterna slår hårt till mot buddhistiska och muslimska aktivister i Tibet och Xinjiang medan dissidenter i storstäder ständigt befinner sig under polisens lupp.

IOK försvarar sig med att man i december antog nya principer om icke-diskriminering och demokratiska principer som värdländer måste följa.

Det innebär att Kina inte kan förhindra till exempel homosexuella idrottare från att tävla, men nog kan stoppa alla politiska protester för deras rättigheter.

Läs också