Hoppa till huvudinnehåll

Dansk dominans, Finland sexa i sprintstafetten

Mårten Boström
Mårten Boström Bild: Yle / Tomi Hänninen mårten boström

Danmark var överlägsen i sprintstafetten i orienterings-VM i Skottland. Danmark vann med halvannan minut till Norge som var två. Finland blev sjätte stafetten.

Boström det finska glädjeämnet

Finland hade alla möjligheter att kämpa om medalj i sprintstafetten. Jenny Patana inledde hyfsat på den första etappen hämtade Finland till växling som tia, en dryg minut efter överlägsna Danmark. Severi Kymäläinen på den andra etappen tappade några sekunder till täten och Mårten Boström fick gå ut på den tredje etappen som elva, 1:20 efter ledande Danmark. Boström gjorde en felfri insats och hämtade upp Finland till en femte plats, skillnaden till medaljplacering var då 30 sekunder. Merja Rantanen på den avslutande etappen hade problem genast i start och hon tappade några placeringar. I mål var Finland sexa dryga två minuter efter Danmark.

Fenomenala danska damer

Det var de danska damerna som var oslagbara i dagens tävling. Emma Klingenberg, på den första och Maja Alm, på den sista etappen, krossade allt motstånd. Klingenberg drog upp en lucka på nästan 50 sekunder under öppningsetappen, en ledning som sedan krympte till bara en sekund under de två följande etapperna som löptes av Tue Lassen och Sören Bobach. Men på den sista etappen gjorde Maja Alm en fantastisk insats och lämnade de övriga långt bakom. Segermarginalen i mål varHerrarna kan inte annat än tacka damerna för guldmedaljen.

Schweizisk kollaps

Norges rutinerade Anne Margarethe Hausken Nordberg gjorde tillsammans med Rysslands Galina Vinogradova ypperliga insatser på ankaretappen. Nordberg lyfte Norge till silver och Vinogradova Ryssland till bronsplats. Dagens största genomklappning stod överraskande Schweiz Judith Wyder för. Wyder gick ut som tvåa, bara en sekund efter Alm men kroknade totalt och Schweiz fick nöja sig med en fjärde plats.

Imorgon fortsätter VM med sprintfinaler. Mårten Boström, Severi Kymäläinen, Minna Kauppi och Jenni Patana löper i finalen.

Sprint kl. 19:50 Yle Fem och Yle Arenan

Läs också

Nyligen publicerat - Sport