Hoppa till huvudinnehåll

Nationalsocialisternas demonstration ledde till oroligheter i Jyväskylä

En demonstration med högerextrema anhängare har lett till oroligheter i Jyväskylä på lördagen. Demonstranter från Finska motståndsrörelsen ska ha stormat in i ett varuhus.
En demonstration med högerextrema anhängare har lett till oroligheter i Jyväskylä på lördagen. En demonstration med högerextrema anhängare har lett till oroligheter i Jyväskylä på lördagen. Demonstranter från Finska motståndsrörelsen ska ha stormat in i ett varuhus. finska motståndsrörelsen

En demonstration med högerextrema anhängare har lett till oroligheter i Jyväskylä på lördagen. Demonstranter från nationalsocialistiska Finska Motståndsrörelsen misshandlade även utomstående.

Polisen berättar att demonstrationen började lugnt men sedan började demonstranterna som hör till den nationalsocialistiska rörelsen Finska Motståndsrörelsen agera aggressivt.

Demonstranterna misshandlade tre förbipasserande på gatan och hindrade polisen från att utföra sitt arbete. De stormade även in i varuhuset Sokos och härjade där.

Enligt polisens uppgifter hade de tre misshandlade personerna varit i kontakt med demonstranterna tidigare under dagen. Poliskommissarie Mikko Porvali säger till Keskisuomalainen att det är troligt att de tre offren kände förövarna sedan tidigare.

Polisen utanför Sokos i Jyväskylä
Polisen utanför Sokos i Jyväskylä Bild: Str / Lehtikuva sokos

Två av de tre misshandlade fick blodiga skador medan den tredje personens skador var lindriga.

Polisen uppger att de snabbt fick situationen under kontroll och att 32 personer greps, både kvinnor och män. Polisen tvingades använda tårgas som kraftmedel vid gripandet.

Det skedda utreds som bland annat misshandel och våldsamt upplopp.

Enligt polisen deltog ungefär 40 människor i demonstrationen. Veterligen deltog också folk från andra nordiska länder i demonstrationen.

Filmade misshandeln

Ögonvittnet Anssi Koskinen berättar för tidningen Keskisuomalainen att han tidigare under dagen sett nationalsocialisterna dela ut broschyrer. En timme senare blev han vittne till misshandeln utanför varuhuset Sokos.

Koskinen berättar att han var inne i affären då han hörde en kvinna ropa på hjälp. Utanför affären såg han hur en kvinna skyddade en man som låg på marken. Mannen blev misshandlad av Finska Motståndsrörelsens medlemmar.

Två, tre personer misshandlade mannen som låg på gatan medan en annan man filmade misshandeln med en systemkamera. Runt omkring fanns andra medlemmar som sade att utomstående borde hålla sig undan. Enligt Koskinen låg en annan blödande man en bit åt sidan.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes