Hoppa till huvudinnehåll

Talibaner djupt splittrade efter Mulla Omars död

poliser samlas utanför Afghanistans parlament efter talibanattacken mot byggnaden den 22 juni 2015.
Poliser samlade utanför Afghanistans parlament efter talibanattacken mot byggnaden den 22 juni 2015. poliser samlas utanför Afghanistans parlament efter talibanattacken mot byggnaden den 22 juni 2015. Bild: EPA/HEDAYATULLAH AMID afghanistans parlament

Talibanrebellerna i Afghanistan och Pakistan hotas av djup splittring efter Mulla Omars död. Hans son och flera kommendörer lämnade mötet i protest då talibanerna i förrgår utsåg Mulla Mohammad Mansoor till ny högste ledare.

I Pakistan och Afghanistan sörjde man igår talibanledaren Mulla Omar efter beskedet om att han avled för två år sedan på ett sjukhus i södra Pakistan.

talibanledaren Mulla Omar avled för två år sedan på ett sjukhus. Bilden från en kalender med hans bild på.
Mulla omar. talibanledaren Mulla Omar avled för två år sedan på ett sjukhus. Bilden från en kalender med hans bild på. Bild: AFP / Lehtikuva of afghanistan

Men innan sorgen hade lagt sig avslöjades en djup inre splittring som talibanerna har drabbats av efter sin långvarige ledares död.

Omars son lämnade Shura-möte i protest

Flera källor bekräftar att Mulla Omars son Mulla Yacoub, tågade ut ur mötet i torsdags då Mansoor valdes till ny talibanledare i staden Quetta i Pakistan.

Sonen Yacoub som är drygt 20 år gammal, fick stöd av flera viktiga kommendörer och medlemmar av talibanernas högsta råd, som lämnade mötet tillsammans med honom.

Däremot gav talibanernas högste militärkommendör Abdul Qayum Zakir sitt motvilliga stöd åt Mansoor, trots att han länge har betraktats som den nye ledarens främste rival.

En odaterad bild på Mullah Muhammad Akhtar Mansoor, nya ledaren för talibanerna.
Talibanernas nya ledare Mulla Mohammad Mansoor. En odaterad bild på Mullah Muhammad Akhtar Mansoor, nya ledaren för talibanerna. Bild: EPA/AFGHAN TALIBAN MILITANTS mansoor

Risk för att fredssamtal bryter samman

Risken för att talibanerna splittras i otaliga små fraktioner är nu överhängande och det kan vara fatalt för planerade fredssamtal eftersom det är oklart om någon längre kan tala för alla talibaner.

Det alla är överens om är att varken Mansoor, hans son eller någon annan någonsin kan åtnjuta samma religiösa legitimitet som den döde, enögde emiren Mulla Omar.

Flera talibankommendörer har under det senaste året lämnat rörelsen; en del fungerar nu som självständiga lokala krigsherrar medan andra har gått över till terroristgruppen IS som på sistone har förstärkts både i Afghanistan och Pakistan.

Mansoor för inte befäl över alla rebeller

Fredsförhandlingarna som den här veckan ställdes in tillsvidare, är den största orsaken till splittringen bland talibanerna.

Mulla Mansoor har drivit på samtal efter tretton år av krig, medan militärkommendören Zakir hör till dem som har varit emot kompromisser.

De flesta rebeller på slagfälten följer Zakir och talibanernas nye näst högste ledare Sirajuddin Haqqani som leder det fruktade radikala Haqqani-nätverket.

Högst fyrtio procent av talibanerna kommenderas direkt av Mansoor som aldrig har betraktats som någon militärledare och som av många anses stå alltför nära Pakistan.

Pakistans stora inflytande över talibanledare som lever i exil med sina familjer i Pakistan, grämer många talibankommendörer som riskerar sina egna och sina mäns liv i Afghanistan.

Skjuter sig själv i foten

Om den afghanska regeringens avsikt var att så split bland talibaner genom det överraskande beskedet om Mulla Omars död, så har man verkligen lyckats över förväntan.

Det finns ändå en risk att regeringen skjuter sig själv i foten om talibanrörelsen bryts i hundratals självständiga fraktioner.

Talibanerna har i år haft sina största framgångar sedan de drevs ut ur Afghanistan år 2001, delvis tack vare en ny generation av rebeller och kommendörer.

Experter och talibaner som har lämnat rörelsen varnar för att de yngre kommendörerna är betydligt mer blodtörstiga och hänsynslösa än rebeller av den gamla stammen och det återspeglas också i deras motstånd mot fredsförhandlingar med regeringen.

Läs också