Hoppa till huvudinnehåll

Scorpions gav allt i Jakobstad

Rudolf Schenker på gitarr och James Kottak på trummor.
Rudolf Schenker på gitarr och James Kottak på trummor. Rudolf Schenker på gitarr och James Kottak på trummor. Bild: YLE/Marcus Lillkvist centraplanen

De körde igång prick klockan elva på lördag kväll, och gav järnet i en och en halv timme. Tyska Scorpions bjöd på en riktigt rockig konsert på Centraplanen i Jakobstad.

Klaus Meine på sång och Matthias Jabs på gitarr.
Klaus Meine på sång och Matthias Jabs på gitarr. Klaus Meine på sång och Matthias Jabs på gitarr. Bild: YLE/Marcus Lillkvist centralplanen
Det var ös ända från start då de fem bandmedlemmarna äntrade scenen med låten "Going out with a bang".

Sångaren Klaus Meine hade koll på var han befann sig då han efter inledningslåten hälsade; "Hyvää iltaa, Pietarsaari"

Akustiska gitarrer

Scorpions på scen i Jakobstad.
Scorpions på scen i Jakobstad. Scorpions på scen i Jakobstad. Bild: YLE/Marcus Lillkvist scorpions
Sedan fortsatte de med låtar som "Made it real", "The zoo" och "Built this house".

Extra känsligt blev de en bit in på spelningen då alla fem ställde sig längst ut på catwalken och spelade akustiska gitarrer. I den uppsättningen bjöd de bland annat på låten "Send me an angel".

Pawel Maciwoda på elbas.
Pawel Maciwoda på elbas. Pawel Maciwoda på elbas. Bild: YLE/Marcus Lillkvist scorpions
Givetvis bjöd bandet också på den klassiska balladen "Wind of change"

Tokigt trumsolo som bara fortsatte

Maffig ljusshow med Finlands flagga i bakgrunden då Scorpions spelar.
Maffig ljusshow med Finlands flagga som bakgrund. Maffig ljusshow med Finlands flagga i bakgrunden då Scorpions spelar. Bild: YLE/Marcus Lillkvist scorpions
Att herrarna, flera av dem i 60-års åldern, kan rocka loss visade de tydligt i låtarna "Rock´n roll Band" och "Dynamite". Ingen som såg showen i Jakobstad kan ha missat trummisen James Kottak som körde ett trumsolo som varade i åtminstone fem minuter och var totalt fullt av energi, humor och publikkontakt.
James Kottak, trummisen med oerhörd energi.
James Kottak, trummisen med oerhörd energi. James Kottak, trummisen med oerhörd energi. Bild: YLE/Marcus Lillkvist scorpions
"Mitä kuulu, Pietarsaari?", frågade Klaus Meine mellan låtarna.

Souvenirer i massor

Genom hela spelningen slängde bandmedlemmarna ut trumpinnar och plektrum till publiken som glatt slängde sig efter souvenirerna.

Folkhavet närmast scenen på Centralplanen i Jakobstad.
Folkhavet närmast scenen på Centralplanen i Jakobstad. Folkhavet närmast scenen på Centralplanen i Jakobstad. Bild: YLE/Marcus Lillkvist scorpions
Efter låtarna "Crazy night", "Blackout" och "Big city night" tackade de fem rockarna för sig - och blev förstås inklappade.

Två extranummer

Varefter de, till publikens förtjusning, brände av ett par riktigt stora hittar; "Still loving you" och "Rock you like a hurricane".

Yle Österbotten hann inte notera varje låt, men låtlistan verkar påminna mycket om den som Scorpions använde sig av under sin spelning i England ungefär en vecka tidigare.

Hade glömt läktare för funktionshindrade

En brist i arrangemanget var att rullstolsburna inte hade tillgång till något eget podium under konserten. Enligt en av ordningsvakterna hade man helt enkelt glömt bort att bygga rullstolsläktare.

Läs också