Hoppa till huvudinnehåll

Att paddla är nödvändigt

Kaj Arnö
Kaj Arnö i paddlingstagen Kaj Arnö Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland

Kaj Arnö är helt säkert en av de stora profilerna på Nagu, ögruppen i den Åboländska skärgården. Han är inte bara personen bakom ökända (sic!) Bertel Nagubo utan också en paddlingsentusiast av rang.

Kaj upprätthåller bland annat nätsidan nagukajak.fi där du hittar all information om paddling i Nagus skärgård.

När han tog kontakt med mig blev jag förvarnad. En paddlingstur skulle det absolut bli. Bra att jag hade lämpliga kläder med mig.

Furuvik

Kaj Arnö delar sin tid mellan den tyska metropolen München och idylliska Nagu. Hans sommarställe där heter Furuvik och det var inte så svårt att hitta. Det finns mitt i byn.

nagu
Den pampiga infarten till Furuvik nagu Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland
nagu
Jag trodde att jag skulle sova i gästhuset men jag fick bo i självaste huvudbyggnaden. nagu Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland
nagu
Furuvik nagu Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland
nagu
nagu Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland

Huset utstrålar gammaldags snickarglädje. Det köptes en gång i tiden av hans föräldrar som numera båda vilar på kyrkogården intill.

nagu
Nagu kyrka nagu Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland
nagu
En fin gotisk gråstenskyrka från 1440-talet nagu Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland

Jag hämtar Kaj från busstationen på kvällen dit han anländer direkt från München. Vi är båda ganska trötta och går tidigt till sängs. Nästa dag väntar en tuff paddling på oss.

Kirjais runt

På morgonen äter vi gröt för att ha en bra grund att paddla på. Kaj kollar väderleksrapporten. Hyfsat soligt väder utlovas. Ganska kallt som vanligt den här sommaren. Och dessutom en ganska styv vind från väst.

kirjais
Sjökortet som visar ön. Motsols hoppas vi att få fina surfvågor när vi rundar ön på sydsidan. kirjais Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland

Vi skall bli fyra som skall anta sig utmaningen. Förutom Kaj och jag är det Aaro Söderlund och Joakim Enckell. Vi är alla erfarna kanotister men jag är den enda som inte har paddlat en meter den här sommaren.

Dessutom skall jag för första gången i mitt liv paddla i en främmande kajak. Får se hur det går.

Vi åker i Joakims bil till Kirjais. Han har en släpvagn som rymmer fyra kajaker så vi får allt med på en och samma gång. Väl framme finns där en fin sandstrand. Perfekt för att sjösätta våra kajaker. Och så bär det av.

Ungefär halvvägs gör vi det ack så viktiga strandhugget. Att paddla gör en hungrig. Fram till pausen var det motvind. Inte så farligt än så länge.

Efter pausen blir det så fin medvind som gör det möjligt att surfa på vågorna. Som mest kommer vi upp i en medelhastighet på 8 km/h. Efter att vi har rundat öns östspets får vi dock ganska tuff motvind.

kajak
kajak Bild: Kaj Arnö tour de svenskfinland
rutten
rutten Bild: Kaj Arnö tour de svenskfinland

Vi paddlade dryga 16 km på ca 5 timmar. Den sista timmen var jag nog ganska trött i ärlighetens namn. Men nu skall det bli mera paddling i augusti. Det lovade jag till mig.

Kaj Arnö
Ölet smakade bra på kvällen Kaj Arnö Bild: Yle/Peter Lüttge tour de svenskfinland

Läs också